TerezaKreativní výzvaIII. řada

Plzeňský poklad podle Terezy

4 hodiny

Makové těsto

200 g hladké mouky
150 g másla
60 g moučkového cukru
40 g mletého máku
2 g soli
30 g vajec
nastrouhaná kůra z 1 citronu

Smícháme mouku, moučkový cukr, mák, sůl, citronovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce. Rozválíme na výšku asi 3 mm. Necháme důkladně vychladit a pak dle šablony z tvrdého papíru vyřežeme 1 šestiúhelník (délka strany 8,5 cm, průměr 17 cm) včetně 6 okýnek ve tvaru trojúhelníku o straně asi 6,5 cm, 2 obdélníky o délce stran 8 cm a 11 cm, do kterých vykrojíme kulaté okénko o průměru 3 cm, a dále 2 čtverce o straně 8 cm. Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C 15–18 minut, dokud nejsou okraje nazlátlé.

Ořechové těsto

200 g hladké mouky
150 g másla
60 g moučkového cukru
40 g namletých vlašských ořechů
2 g soli
30 g vajec
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Smícháme mouku, moučkový cukr, ořechy, sůl, pomerančovou kůru a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce. Rozválíme na výšku asi 3 mm. Necháme důkladně vychladit, dle šablony z tvrdého papíru vyřežeme 2 obdélníky o délce stran 8 cm a 11 cm, do kterých vykrojíme kulaté okénko o průměru 3 cm, a dále 2 čtverce o straně 8,5 cm. Do jednoho čtverce vyřežeme čtvercové okýnko o délce strany 6,5 cm. Dále vytvarujeme 7 menších kuliček, které lehce rozplácneme a uděláme z nich nožičky velké krabičky a držátko víčka. Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C 15–18 minut, dokud nejsou okraje nazlátlé.

Pistáciové těsto

200 g hladké mouky
150 g másla
60 g moučkového cukru
40 g pistáciové mouky
2 g soli
30 g vajec
1 vanilkový lusk

Smícháme mouku, moučkový cukr, pistáciovou mouku, sůl, vanilku a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce. Rozválíme na výšku asi 3 mm. Necháme důkladně vychladit, dle šablony z tvrdého papíru vyřežeme 1 šestiúhelník (délka strany 8,5 cm, průměr 17 cm), 2 obdélníky o délce stran 8 cm a 11 cm, do kterých vykrojíme kulaté okénko o průměru 3 cm, a dále 2 čtverce o straně 8 cm. Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C 15–18 minut, dokud nejsou okraje nazlátlé.

Dekorace

400 g isomaltu
modrá potravinářská barva
zelená potravinářská barva
žlutá potravinářská barva
hnědá potravinářská barva

Karamelový krém

90 g gold karamelové čokolády
30 g 33% smetany
50 g másla
15 g vanilkového rumu

Zahřejeme smetanu, nalejeme na čokoládu a mícháme do rozpuštění. Po vychladnutí na pokojovou teplotu zašleháme máslo s rumem. Vychladíme v ledničce.

Půllitry

120 g gold karamelové čokolády
20 g vyloupaných pistácií
15 g 33% smetany
25 g másla
45 g bílé čokolády
5 g vanilkového rumu

120 g karamelové čokolády ohřejeme ve vodní lázni na 45 °C, přidáme 20 g nerozpuštěné čokolády a mícháme do rozpuštění (případně ještě trochu přidáme). Potřebujeme, aby teplota klesla na 28–29°C. Vytemperovanou čokoládou vylejeme trubičku (ideální je třeba papírová rulička od potravinářské folie), kterou vyplníte ruličkou z fólie na čokoládu. Čokoládu necháme vytéct a trubičku zatuhnout. Zbytek čokolády rozetřeme na čokoládovou folii a po lehkém zaschnutí vykrojíme 2 kolečka o průměru trubičky (asi 2 cm) a ještě jedno kolečko o průměru asi 2,5 cm, do kterého vykrojíme ještě jedno kolečko o průměru 1 cm. Vše necháme zaschnout, poté čokoládovou trubičku vyjmeme, horkým nožem ukrojíme válečky o délce asi 4 cm a nalepíme dno. Mezikruží horkým nožem rozkrojíme napůl a přilepíme k válečkům jako ucho.

Oddělíme si asi ⅕ karamelového krému, do které vmícháme nadrcené pistácie opečené 10 minut v troubě na 160 °C. Krém nastříkáme do půllitru.

Zahřejeme smetanu, nalejeme na bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Po vychladnutí na pokojovou teplotu zašleháme máslo s rumem a vychladíme v ledničce. Tento krém naneseme pomocí malé hladké zdobící špičky na půllitr do tvaru pěny.

Kompletace

Na silikonovou podložku si položíme šestiúhelník s okýnky, čtverec s okýnkem a obdélníky s okýnky.

Do menšího hrnce, popř. hrnečku dáme lžičku vody a asi 60 g isomaltu a necháme rozpustit, než se přestane tvořit velké množství bublinek. Stáhneme z ohně při 160 °C, přidáme kapku modrého barviva a počkáme, než zmizí většina bublinek. Nalejeme do 2 proti sobě ležících trojúhelníků a do 2 kulatých okýnek u makových sušenek. Isomalt případně roztáhneme do rohů pomocí párátka.

Stejný postup opakujeme se zeleným barvivem, tento zelený isomalt nalejeme do 2 trojúhelníků a okýnek v pistáciových obdélnících.

Poslední dva trojúhelníky vylejeme žlutým isomaltem, který nalejeme do okýnek u ořechové sušenky.

Zbytek isomaltu rozehřejeme v širším hrnci se lžící vody, obarvíme na světle hnědou, trochu nalejeme na čtvercové okénko a zbytek použijeme na slepování.

Nejprve přilepíme k víčku držátko, ke spodku šestiúhelníku nožičky a poté namáčíme jednotlivé strany obdélníků a lepíme je na toto šestiúhelníkové dno. Menší krabičku slepíme tak, že podstavu tvoří čtverec o délce hrany 8,5 cm a stěnách o délce strany 8 cm. Isomalt je při zatuhnutí možné opatrně lehce nahřát.

Vše necháme zatuhnout a poté ozdobíme všechny hrany větší krabice včetně víčka karamelovým krémem pomocí malé řezané špičky. U vnitřní krabičky ozdobíme jen víčko. Dovnitř menší krabičky vložíme dva čokoládové půllitry.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.