SylvieKreativní výzvaIII. řada

Krabička s překvapením podle Sylvie

4 hodiny

Perníkové těsto

900 g hladké mouky
400 g krupicového cukru
300 g másla
200 g 33% smetany
200 g medu
2 lžičky kypřicího prášku
3 lžičky mleté skořice
2 lžičky perníkového koření

Na potření po upečení

1 lžička kakaa
50 ml horké vody
1 vejce

V hrnci rozpustíme máslo a cukr. Odstavíme a vmícháme smetanu s medem a necháme lehce vychladnout. Do mísy od robotu odvážíme mouku s kypřicím práškem, perníkovým kořením a skořicí. Tekutou směs vlijeme do mouky a vypracujeme kompaktní těsto, které vyválíme na placku, zabalíme do fólie a dáme do lednice ztuhnout.

Po částech vyvalujeme těsto, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vyřezáváme z něj podle šablony jednotlivé části obou krabiček. Vnitřní kruhovou krabičku upečeme přímo na cukrářském ráfku. Pečeme při 175 °C asi 9 minut. Horký perník pomažeme směsí vejce, vody a kakaa.

Bílková poleva na slepování

300 g moučkového cukru
90 g bílků
20 g kakaa

Cukr si prosejeme a vymícháme polevu na slepování, která by měla být tužší než ta, kterou si připravíme na zdobení. Polevu si rozpustíme na pánvi a následně do něj namáčíme hrany perníku a lepíme k sobě. Čekáme, než poleva zatuhne, pak lepíme další díl.

Poleva na zdobení

80 g bílků
280 g moučkového cukru
pár kapek citronu
dvě lžičky škrobu
barvivo

Polevu ručně vymícháme a naředíme citronovou šťávou do požadované hustoty. Obarvíme a pomocí sáčku krabici nazdobíme.

Čokoládový dortík s mangem, maracujou a skleněnou kupolí

Korpus

108 g 50–60% čokolády
60 g másla
86 g bílků
32 g žloutků
40 g vajec
80 g krupicového cukru
20 g 33% smetany
72 g mandlové moučky
32 g hladké mouky
2,8 g kypřícího prášku
2 g soli
14 g kakaa

Rozpustíme si 80 g čokolády s máslem a zbytek čokolády nasekáme. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem. V misce uděláme pastu z vajec, žloutků, mandlové mouky, kypřícího prášku, soli, kakaa, smetany a mouky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Sníh přidáme do směsi natřikrát, a nakonec přidáme i kousky čokolády. Nalijeme do ráfku o průměru 9 cm a pečeme na 160 °C asi 15 minut.

Mangomaracujový krém

56 g vajec
60 g maracujového pyré
30 g mangového pyré
30 g krupicového cukru
1 a ¼ plátku želatiny
80 g másla

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Do rendlíku dáme obě pyré, cukr a vejce a zahříváme na 84 °C. Poté přidáme želatinu a krém necháme vychladit. Když teplota krému klesne na 40–50 °C, tak do něj zapracujeme máslo pomocí ponorného mixéru.

Čokoládový ring

300 g hořké čokolády
3 g mycrya

Čokoládu rozpustíme, hlídáme si teplotu, neměla by přesáhnout 50 °C. Když teplota spadne na 34 °C, přidáme mycryo. Od této chvíle musíme neustále míchat. Při finální teplotě 31-32 °C vylijeme čokoládu na speciální fólii na čokoládu a paletkou rozhrneme do tenké vrstvy. Když čokoláda zmatní, ale bude stále elastická, stočíme ji kolem dortíku a přetáhneme gumičkou. Po vytvrzení opatrně strhneme fólii. Vykrojíme si kolečko dle průměru formy, na které posléze posadíme růžičku.

Jedlé sklo

50 g vody
100 g krupicového cukru
50 g glukózy

Všechny ingredience dáme do rendlíku a svaříme na teplotu 150 °C. Nemícháme. Necháme zchladnout na teplotu asi 110 °C. Mezitím si připravíme skleněnou mísu, kterou potáhneme dvěma vrstvami potravinářské fólie. Musí opravdu všude dobře doléhat, aby se posléze vytvořilo vakuum. Připravíme si ráfek ve velikosti dortíku a vnitřek vymažeme olejem. Jakmile má sirup tu správnou teplotu, tak doprostřed ráfku nalijeme asi lžíci sirupu a postupným pomalým tlakem dolů se nám vytvoří kupole. Když dosáhne požadované výšky, musíme ještě asi minutu setrvat v tlaku, než se sklo vytvrdí.

Marcipánová růžička

100 g marcipánu
barvivo

Marcipán si obarvíme a vyválíme na tenkou placku. Z té vykrajujeme kolečka a postupně tvarujeme růžičku.

Kompletace

Upečený korpus dortíku rozřízneme nadvakrát. Pomažeme krémem. Vrchní část korpusu také namažeme a přikryjeme čokoládovým kolečkem. Vytemperujeme čokoládu a ring stočíme kolem dortíku. Nahoru posadíme růžičku a přiklopíme skleněnou kupolí.

Jednotlivé díly vnější krabičky k sobě lepíme bílkovou polevou a nadekorujeme polevou na zdobení a figurkami ptáčků a lístky z marcipánu. Obě krabičky dodekorujeme namalovanou krajkou z bílkové polevy.

Dortík s marcipánovou růžičkou vložíme do menší kulaté krabičky.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.