KristýnaKreativní výzvaIII. řada

Perníková krabička podle Kristýny

4 hodiny

Perníčkové těsto (větší krabička)

4 vejce
250 g moučkového cukru
62 g másla
100 g medu
700 g hladké mouky + mouka na podsypávání
25 g perníkového koření
10 g skořice
20 g kakaa
7 g jedlé sody
červené gelové barvivo

Máslo a med si necháme rozpustit v rendlíčku. Mezitím si vyšleháme vejce s moučkovým cukrem, do kterých vlijeme vlažnou směs másla a medu. Přidáme všechny sypké ingredience. Těsto necháme vychladnout a vykrajujeme z něj požadované tvary na krabičku. Pečeme 10 minut na 170 °C. Hned po upečení potíráme rozšlehaným žloutkem s červeným gelovým barvivem.

Pomerančové těsto (menší krabička)

175 g studeného másla
110 g moučkového cukru
330 g hladké mouky
1 vejce
kůra ze dvou pomerančů
1 g mleté vanilky
3 kapky pomerančového aroma

Všechny sypké ingredience smícháme a přidáme velmi studené máslo nakrájené na malé kousky. Vznikne nám drobenka, do které nalejeme rozmíchaná vejce v požadovaném množství. Těsto zbytečně nepřepracováváme, aby se nám při pečení nesmrštilo. Vyválíme tenký plát, který necháme v lednici zchladit a tvarujeme části krabičky, kterou budeme péct 10 minut na 170°C.

Bílková poleva

180 g moučkového cukru
1 bílek
2-3 kapky citronové šťávy
250 g bílého fondánu
gelové barvivo
jedlé lepidlo
4 vejce na potření sušenek

Moučkový cukr prosejeme přes sítko, přidáme bílek a pár kapek citronové šťávy. Pomocí šlehací metly vytvoříme polevu s ideální konzistencí a můžeme začít zdobit a lepit krabičky.

Kompletace

Jednotlivé části lepíme bílkovou polevou a necháme zatuhnout. Pomáháme si podpěrami, které na pár minut podrží slepené částí do zatuhnutí spoje. Zdobíme bílkovou polevou a vykrájenými tvary z fondánu, které lepíme jedlým lepidlem na krabičky. Do malé krabičky vložíme perníčkový dopis.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.