Zuzaniny punčové řezy

1,5 hodiny
12 ks (4×7 cm)
Maracujová náplň
500 g maracujové marmelády
Mandarinkový punč
350 ml mandarinkové šťávy
150 ml jablečného džusu
3 celé skořice
10 hřebíčků
50 g krupicového cukru
150 ml rumu
růžové a žluté gelové barvivo
Všechny ingredience kromě rumu dáme do hrnce a svaříme. Nakonec odstavíme z plotny a vmícháme rum. Punč rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme nažluto a druhou narůžovo.
Vanilkový piškot
10 vajec
280 g krupicového cukru
335 g hladké mouky
83 g oleje
1 balení kypřícího prášku
vanilkový extrakt
Vejce s cukrem a vanilkovým extraktem vyšleháme do husté pěny. Mouku s kypřícím práškem po částech opatrně začleníme do vyšlehaných vajec. Nakonec vmícháme olej a těsto rozdělíme do dvou forem o velikosti 30x15 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 160 °C.
Citronová poleva
300 g moučkového cukru
40 g citronové šťávy
růžová gelová barva
Citronovou šťávu a cukr vymícháme do hladké polevy a obarvíme gelovým barvivem.
Čokoládová dekorace
100 g mléčné čokolády
Čokoládu rozpustíme a vytemperujeme. Nalijeme ji na fólii na čokoládu, přiklopíme druhou fólií a rozetřeme do tenké vrstvy. Rozetřenou čokoládu necháme lehce zatuhnout, dokud povrch nezmatní a při dotyku nezanecháme stopu. Nakonec hranou stěrky vedeme tah svisle dolů, tak aby se vytvořily kudrlinky. Hotové ozdoby necháme zcela zatuhnout.
Kompletace
Jeden korpus rozřízneme vodorovně na polovinu a obě poloviny z jedné strany pomažeme marmeládou. Druhý korpus prolijeme cikcak obarveným teplým punčem. Do ráfku dáme korpus pomazanou stranou nahoru, na něj položíme punčový korpus a uzavřeme druhým pomazaným korpusem marmeládou dolů. Nahoru dáme fólii a zatížíme prkénkem, na které položíme pytlík cukru.
Řezy dáme vychladit a mezitím si připravíme polevu, kterou nalijeme na řezy. Když poleva zatuhne, nakrájíme řezy horkým nožem na kousky o velikosti 7x4 cm. Na každý kousek položíme jednu čokoládovou ozdobu.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.