Punčové řezy Mai Tai podle Terezy

1,5 hodiny
Piškotové těsto
225 g krupicového cukru
265 g hladké mouky
280 g vajec
80 g žloutků
1 g soli
1 vanilkový lusk
nastrouhaná kůra z 1 limetky
gelové barva oranžovorůžová
Vejce, žloutky, vanilku a cukr šleháme do pevné pěny asi 15 minut, lehce vmícháme prosátou mouku se solí a kůrou. 510 g směsi vylejeme na plech a rozetřeme plát o rozměrech asi 32×40 cm. Dáme péct na 220 °C na asi 7 minut. Zbytek obarvíme barvou, opět oddělíme 510 g a dáme upéct druhý plát, aby delší strana měla alespoň 40 cm a kratší 15 cm. Po vyjmutí z trouby otočíme pláty na pečící papír a po vychladnutí sloupneme papír. Tuto stranu proléváme a promazáváme, protože nemá „kůžičku“, přes kterou se sirup do těsta jinak nedostane.
Višňová marmeláda
90 g višňové marmelády
10 g limetkové čerstvé šťávy
Marmeládu smícháme s limetkovou šťávou.
Mandlový krém
175 g ruby čokolády
35 g mandlového sirupu
35 g mandlového likéru
70 g koktejlových třešní
Sirup a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme likér a na malé kousky nakrájené koktejlové třešně. Necháme vychladit.
Rumový sirup
150 g vody
150 g krupicového cukru
70 g světlého rumu
70 g tmavého rumu
70 g Curacao triple sec
kůra ze 2 limetek
kůra z 1 pomeranče
150 g limetkové čerstvé šťávy
Cukr a vodu přivedeme k varu, přidáme alkohol, kůru a limetkovou šťávu.
Limetková poleva
600 g moučkového cukru
120 g limetkové čerstvé šťávy
prach ze sušených třešní
nastrouhaná kůra ze 2 limetek
limetky
koktejlové třešně na dozdobení
Prosátý moučkový cukr a limetkovou šťávu vymícháme dohladka.
Kompletace
Oba větší piškoty rozkrojíme na tři stejné pláty (asi 10×35 cm). Dolů položíme první světlý, který prolejeme sirupem (asi 100 g) a pomažeme marmeládou (asi 60 g). Na něj položíme oranžový plat, který opět prolejeme sirupem a potřeme mandlovým krémem (asi 100 g). Takto opakujeme do šestého plátu, který jen prolejeme sirupem. Necháme dobře vychladit a pak diagonálně rozřízneme. Obě části k sobě přiložíme tak, aby byly pruhy vertikální, položíme je na plát pomazaný marmeládou a spojíme k sobě mandlovým krémem. Opět necháme zatuhnout, ořežeme spodní plát a celý vrch polejeme limetkovou polevou. Ihned posypeme nastrouhanou limetkovou kůrou a prachem z třešní. Dozdobíme koktejlovými třešněmi a plátkem limetky.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.