Romanovy punčové řezy
1,5 hodiny
Korpus
10 vajec
350 g hladké mouky
300 g krystalového cukru
50 g rostlinného oleje
6 g kypřícího prášku
270 g jahodového jamu na promaz
Za postupného přidávání cukru vyšleháme vejce do nadýchané pěny. Do pěny po částech přidáváme prosátou hladkou mouku spolu s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme olej. Pečeme v hlubokém plechu ve vyhřáté troubě na 180 °C horkovzduch.
Jahodová šťáva
120 g jahodové zavařeniny
500 ml vody
120 g krystalového cukru
3 hřebíčky
1 celá skořice
½ citronu
½ pomeranče
potravinářská barva červená
rum
Všechny ingredience svaříme, scedíme a necháme vychladit.
Meruňková šťáva
120 g meruňkové zavařeniny
500 ml vody
140 g krystalového cukru
3 hřebíčky
1 celá skořice
½ citronu
½ pomeranče
potravinářská barva žlutá
rum
Všechny ingredience svaříme, scedíme a necháme vychladit.
Dekorace
400 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
3 lžíce vody
50 g čokolády na vaření
Do prosátého moučkového cukru přidáme citronovou šťávu a vodu.
Kompletace
Upečený plát rozřízneme na tři části. Jeden z plátů opět rozřízneme na tři pruhy. Spodní plát natřeme zavařeninou. Vnitřní strany připravených pruhů z piškotu k sobě slepíme zavařeninou. Krajní pruhy navlhčíme jahodovou šťávou a prostřední pruh navlhčíme meruňkovou šťávou. Navlhčené pruhy natřeme zavařeninou. Přiklopíme zbývajícím plátem, který shora namažeme opět zavařeninou.
Dekorujeme cukrovou polevou, kterou shora postříkáme čokoládou a pomocí jehly nebo párátka, tvoříme pruhy.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.