KristýnaOsobní výzvaIII. řada

Punčové řezy podle Kristýny

1,5 hodiny

Korpus

14 vajec
10 g soli
420 g moučkového cukru
4 g mleté vanilky
640 g polohrubé mouky
140 ml teplé vody
40 ml másla
40 ml slunečnicového oleje

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do žloutků dáme polovinu cukru, začneme šlehat hladkou metlou do husté pěny. Postupně přidáváme olej, rozpuštěné máslo a vodu. Nakonec přidáme mouku s vanilkou.

V další míse vyšleháme bílky se solí do pěny a postupně přidáváme zbytek cukru. Sníh vmícháme stěrkou do těsta.

Nalejeme na plechy tak, aby těsto mělo tloušťku zhruba 5 mm. Pečeme na 180 °C po dobu 12 minut.

Ještě teplé korpusy sejmeme z plechu, otočíme, aby se zarovnala tloušťka a pláty byly stejně silné. Po chvilce korpusy otočíme zpět a šupinkovým nožem seškrábeme vrchní část korpusu, aby se lépe vsákl sirup, kterým jej budeme prolévat.

Malinový sirup

100 ml vody
150 ml malinového pyré
100 ml rumu
55 g citronové šťávy

Všechny ingredience navážíme a smícháme.

Mangový sirup

100 ml vody
150 ml mangového pyré
100 ml rumu
55 g citronové šťávy

Všechny ingredience navážíme a smícháme.

Poleva

180 g moučkového cukru
1 bílek
2–3 kapky citronové šťávy
gelové barvivo

Polovinu přesátého moučkového cukru dáme do robota s jedním bílkem a šleháme asi 5 minut, než hmota zbělá. Poté přidáme 3 kapky citronové šťávy a postupně další cukr do požadované konzistence. Přidáme gelové barvy.

Zdobení

10 g mrazem sušeného manga
200 g čerstvých malin
150 g malinové marmelády
150 g mangové marmelády

Kompletace

Dva korpusy prolejeme sirupem. Jeden mangovým a druhý malinovým. Sirupem nešetříme, korpusy musí být opravdu celé nasáklé. Na střídačku skládáme korpusy bez sirupu i se sirupem a promazáváme marmeládou. Když máme pláty seskládané, zatížíme je dřevěným těžkým prkýnkem a necháme vychladnout.

Korpusy nařežeme nebo vykrojíme do požadované velikosti a namáčíme do bílkové polevy různých odstínů a zdobíme ovocem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.