Technická výzvaIII. řada

Crème brûlée

45 minut

450 g smetany ke šlehání
125 g mléka
60 g krupicového cukru
125 g žloutků
1 vanilkový lusk
třtinový cukr na dokončení

Nejprve zahřejeme troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Do ní vložíme hluboký plech s asi 1–2 cm vody. Smetanu, mléko a vanilku dáme do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohříváme těsně pod bod varu. Vyjmeme lusk a odstavíme.

Žloutky a cukr utřeme dohladka, a poté k nim za stálého míchání vlijeme najednou ohřátou vanilkovou smetanu. Rozmícháme metlou, aby se směsi spojily. Pozor, teplota tekutiny by při přilévání ke žloutkům neměla být vyšší než 82 °C, jinak se žloutky srazí.

Krém nalijeme do ohnivzdorných formiček o objemu zhruba 200 ml a umístíme je do plechu s vodou. Voda by měla sahat do poloviny výšky formiček.

Pečeme pětadvacet minut nebo do chvíle, kdy krém zpevní. Poté vyjmeme formičky z pekáče a necháme je přibližně tři hodiny chladit.

Každý pudink posypeme lžičkou cukru a flambovací pistolí opálíme cukr tak, aby povrch zkaramelizoval.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.