„Bubble“ jelly cake podle Zuzany

3 hodiny
Vanilkový korpus
3 vejce
90 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
vanilkový extrakt
citronová kůra
25 g oleje
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Žloutky našleháme s vanilkovým extraktem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojíme, přidáme prosátou mouku a nakonec olej. Těsto dáme do dortové formy o průměru 24 cm a pečeme na 170 °C. Asi po 15 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10-15 minut.
Konzervované liči
4 plechovky konzervovaného liči (plechovka 540 g)
Liči necháme okapat a sirup dáme stranou, využijeme ho na liči želé.
Liči želé
75 g práškové želatiny
1440 g sirupu z konzervovaného liči
60 g citronové šťávy
180 g cukru
Želatinu necháme nabobtnat v 250 g liči sirupu. Sirup s citronovou šťávou a cukrem ohřejeme téměř do bodu varu a přimícháme nabobtnalou želatinu. Necháme vychladnout.
Želé malinové koule
400 g malinového pyré
40 g cukru
10 g práškové želatiny
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pyré s cukrem zahřejeme a přimícháme nabobtnalou želatinu. Malinové želé nalijeme do formy na koule o průměru 3 cm a dáme zamrazit.
Želé smetanový základ
400 g čerstvého sýra
104 g zakysané smetany
80 g cukru
8 g citronové šťávy
16 g želatiny v prášku
80 g vody
400 g 33% smetany ke šlehání
2 vanilkové lusky
Želatinu necháme nabobtnat ve 100 g studené vody, pak ji rozehřejeme. Čerstvý sýr, cukr, vanilku, zakysanou smetanu a citronovou šťávu smícháme a necháme rozpustit cukr. Malou část přidáme k rozehřáté želatině a tuto směs pak zamícháme do zbytku čerstvého sýra. Smetanu vyšleháme do polotuha a po částech ji pak začleníme do směsi sýru a želatiny.
Ze vzniklého krému odebereme 500 g, zbytek rozdělíme na dvě stejné části. Jednu z nich nalijeme na korpus a druhou dáme do formy na koule o průměru 3 cm. Korpus se smetanovým základem necháme ztuhnout v lednici, koule dáme zamrazit.
Želé smetanové malinové koule
40 g malinového pyré
500 g smetanového základu
K odebraným 500 g smetanového základu přidáme malinové pyré a krém přendáme do formy na koule o průměru 3 cm.
Dekorace
lístky máty
plátky stříbra
1 bílek s cukrem na kandování máty
Kompletace
Koule vyjmeme z forem. Formu lehce nahřejeme pomocí horké vody, tak aby šly koule snáze vyklopit, případně si pomůžeme nožem.
Boky ráfku o průměru 24 cm vyložíme fólií, zespodu ráfek uzavřeme potravinářskou fólií, kterou připevníme pomocí gumičky. Ztuhlý smetanový základ s korpusem vyjmeme z ráfku a dáme do připraveného ráfku 24 cm.
Nalijeme malou vrstvu liči želé a dáme zatuhnout do lednice. Na vrstvu želé pak rozprostřeme několik koulí od každého druhu a plody liči. Koule zalijeme další vrstvou liči želé a dáme zatuhnout. Tento postup opakujeme až do vypotřebování liči želé. Několik kuliček necháme částečně neponořených.
Dozdobíme lístky kandované máty a stříbra.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.