ZuzanaKreativní výzvaIII. řada

„Bubble“ jelly cake podle Zuzany

3 hodiny

Vanilkový korpus

3 vejce
90 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
vanilkový extrakt
citronová kůra
25 g oleje

Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Žloutky našleháme s vanilkovým extraktem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojíme, přidáme prosátou mouku a nakonec olej. Těsto dáme do dortové formy o průměru 24 cm a pečeme na 170 °C. Asi po 15 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10-15 minut.

Konzervované liči

4 plechovky konzervovaného liči (plechovka 540 g)

Liči necháme okapat a sirup dáme stranou, využijeme ho na liči želé.

Liči želé

75 g práškové želatiny
1440 g sirupu z konzervovaného liči
60 g citronové šťávy
180 g cukru

Želatinu necháme nabobtnat v 250 g liči sirupu. Sirup s citronovou šťávou a cukrem ohřejeme téměř do bodu varu a přimícháme nabobtnalou želatinu. Necháme vychladnout.

Želé malinové koule

400 g malinového pyré
40 g cukru
10 g práškové želatiny

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pyré s cukrem zahřejeme a přimícháme nabobtnalou želatinu. Malinové želé nalijeme do formy na koule o průměru 3 cm a dáme zamrazit.

Želé smetanový základ

400 g čerstvého sýra
104 g zakysané smetany
80 g cukru
8 g citronové šťávy
16 g želatiny v prášku
80 g vody
400 g 33% smetany ke šlehání
2 vanilkové lusky

Želatinu necháme nabobtnat ve 100 g studené vody, pak ji rozehřejeme. Čerstvý sýr, cukr, vanilku, zakysanou smetanu a citronovou šťávu smícháme a necháme rozpustit cukr. Malou část přidáme k rozehřáté želatině a tuto směs pak zamícháme do zbytku čerstvého sýra. Smetanu vyšleháme do polotuha a po částech ji pak začleníme do směsi sýru a želatiny.

Ze vzniklého krému odebereme 500 g, zbytek rozdělíme na dvě stejné části. Jednu z nich nalijeme na korpus a druhou dáme do formy na koule o průměru 3 cm. Korpus se smetanovým základem necháme ztuhnout v lednici, koule dáme zamrazit.

Želé smetanové malinové koule

40 g malinového pyré
500 g smetanového základu

K odebraným 500 g smetanového základu přidáme malinové pyré a krém přendáme do formy na koule o průměru 3 cm.

Dekorace

lístky máty
plátky stříbra
1 bílek s cukrem na kandování máty

Kompletace

Koule vyjmeme z forem. Formu lehce nahřejeme pomocí horké vody, tak aby šly koule snáze vyklopit, případně si pomůžeme nožem.

Boky ráfku o průměru 24 cm vyložíme fólií, zespodu ráfek uzavřeme potravinářskou fólií, kterou připevníme pomocí gumičky. Ztuhlý smetanový základ s korpusem vyjmeme z ráfku a dáme do připraveného ráfku 24 cm.

Nalijeme malou vrstvu liči želé a dáme zatuhnout do lednice. Na vrstvu želé pak rozprostřeme několik koulí od každého druhu a plody liči. Koule zalijeme další vrstvou liči želé a dáme zatuhnout. Tento postup opakujeme až do vypotřebování liči želé. Několik kuliček necháme částečně neponořených.

Dozdobíme lístky kandované máty a stříbra.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.