RomanKreativní výzvaIII. řada

Romanův jelly cake

3 hodiny

Pečený korpus

6 vajec
180 g krystalového cukru
130 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
3 lžíce vody
kůra z citronu
120 g malinového džemu na protření korpusu pod krém

Vejce šleháme za postupného přidávání cukru a vařící vody. Vyšleháme do tuhé pěny. Přidáme citronovou kůru a postupně přimícháváme prosátou mouku. Pečeme v ráfku 25 cm ve vyhřáté troubě na 180 °C. Po vychladnutí vrchní část namažeme malinovým džemem.

Želé korpus

2 l vody
60 g plátkové želatiny
400 g krystalového cukru
6 g kyseliny citronové

⅕ vody svaříme s cukrem, kyselinou citronovou a v tomto roztoku rozpustíme předem namočenou želatinu. Nalijeme do zbytku vychladlé vody.

Krém na naplnění dortu

750 g mléka
3 pudinky
375 g másla
100 g cukru

Všechny suroviny mimo másla svaříme v pudink. Ten dáme do robota šlehat a když jeho teplota klesne na pokojovou teplotu, tak zašleháme máslo. Šleháme do hladké konzistence.

Dekorace

250 g plnotučného mléka
8 g plátkové želatiny
50 g krystalového cukru
žlutá barva
červená barva
zelená barva
hnědá barva

Svaříme ⅕ mléka s cukrem a v tomto roztoku rozpustíme předem namočenou želatinu. Smícháme se zbytkem vychladlého mléka. Rozdělíme na několik částí, které obarvíme dle libosti.

Malinové želé

300 g malinového pyré
100 g krystalového cukru
10 g plátkové želatiny

Malinové pyré přecedíme. Tekutinu svaříme s cukrem a v tomto roztoku rozpustíme namočenou želatinu. Dolijeme studenou vodou do množství 350 ml. Necháme vychladit, a ještě tekuté nalijeme na korpus.

Dekorace z kiwi

300 g kiwi

Zelenou část kiwi nakrájíme na drobné kostičky.

Kompletace

Do ráfku velikosti 24 cm nalijeme velkou část zchladlé želatiny. Necháme zcela ztuhnout. Poté dekorujeme barevnou želatinou pomocí jehel jelly art dle libosti. Na rubovou část pokladu poklademe kostičky z kiwi a zalijeme zbylou částí čiré želatiny. Necháme ztuhnout. Následně přelijeme malinovým želé a necháme zatuhnout.

Piškot pečený v ráfku 25 cm, prokrojíme a naplníme částí krému, následně utáhneme flexi ráfkem na velikost 24 cm a navrch potřeme malinovou marmeládou a zatřeme další částí krému.

Takto připravený korpus s krémem překlopíme do ráfku se želatinou a dáme zatuhnout. Před sundáním ráfků celý dort otočíme vzhůru nohama a odstrojíme od ráfků.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.