Martinův jelly island cake
3 hodiny
Korpus
7 vajec
220 g krupicového cukru
80 g oleje
280 g hladké mouky
20 g kakaa
tonka fazole
špetka soli
Oddělíme si bílky od žloutků a bílky vyšleháme s polovinou cukru do pevného sněhu. Žloutky s druhou půlkou cukru vyšleháme do světlé pěny, opatrně obě směsi spojíme a postupně vmícháváme mouku s kakaem a olejem, solí a tonka fazolí, obojí na třikrát. Pečeme v ráfku o průměru 22 cm na 170 °C asi 45 minut.
Krém
500 g hořké čokolády
250 g smetany ke šlehání
250 g másla
Čokoládu rozpustíme v misce nad vodní lázní. Po rozpuštění vmícháme smetanu a do vychladlé směsi zašleháme změklé máslo.
Obmaz dortu
240 g hořké čokolády
180 g smetany ke šlehání
80 g másla
50 g invertního cukru
1 g soli
Smetanu zahřejeme s invertním cukrem a solí. Horkou směs nalijeme na čokoládu a promixujeme, aby se směs propojila. Vychladíme na asi 45 °C a tyčovým mixerem zapracujeme máslo.
Compoté
4 jablka Granny Smith
1 citron
100 g cukru
3 g pektinu HN
mletá skořice
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do kastrolu a pomalu zahříváme. Přidáme šťávu z citronu a cukr smíchaný s pektinem a skořicí a provaříme.
Želé
1500 ml jablečného džusu
15 g agaru
modrá barva rozpustná ve vodě
Svaříme džus s agarem a obarvíme.
Mech
1 vejce
13 g krystalového cukru
30 g medu
4 g kypřícího prášku
25 g hladké mouky
gelová zelená barva
Vejce vyšleháme s cukrem a medem do světlé pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a stěrkou vmícháme do rozšlehaného vajíčka. Přidáme zelenou barvu. Hotové těsto dáme do vyšší misky, přikryjeme fólií a dáme na 2 minuty do mikrovlnné trouby.
Dekorace
200 g fondánu
200 g bílé čokolády
žlutá, červená, hnědá, bílá a černá barva
Fondán obarvíme a vtlačíme válečkem do forem mořských živočichů. Vzniklé tvary dáme ztuhnout.
Kompletace
Dort si na dvakrát prokrojíme, na plát dáme vrstvu krému a půl compoté. Položíme další korpus a postup opakujeme. Dort stáhneme do ráfku a dáme vychladit. Z vychlazeného korpusu vyřízneme po kraji naproti sobě dvě části do tvaru písmene V. Výřezky rozdrobíme do misky a smícháme se zbylým krémem a vytvarujeme 2 kopce na nejvyšších částech dortu. Takto hotový základ komplet obmažeme směsí na obmazání dortu.
Rozpustíme si bílou čokoládu a dokreslíme části na horách a v oblasti pod vodou, vršky hor ještě místy dobarvíme bílou barvou a dáme zatuhnout.
Na dno položíme mořské živočichy. Vychladlý dort dáme do ráfku o průměru 24 cm, po stranách vyložíme fólii a z venkovní části kolem ráfku přidáme krém, aby želé nevyteklo.
Dort zalejeme do zhruba poloviny vychlazeným želé a dáme vychladit. Po zatuhnutí vyndáme z ráfku a dozdobíme mechem. Kopce dobarvíme černou a šedivou barvou.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.