AntonínKreativní výzvaIII. řada

Antonínův jelly cake

3 hodiny

Oříškový korpus

4 vejce
136 g krupicového cukru
176 g polohrubé mouky
2,4 g kypřícího prášku
45 g slunečnicového oleje
32 g horké vody
50 g mletých vlašských ořechů

Nejprve v robotu vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme. Přidáme předem promíchanou mouku, oříšky a kypřící prášek do pečiva. Vyšleháme bílky a přidáme do žloutkového těsta. Nalijeme do ráfků a pečeme při 150 °C asi 50 minut.

Čokoládová ganáž

350 g 52% čokolády
125 g 40% smetany
60 g másla
10 g medu

Smetanu s medem přivedeme k varu a nalijeme na čokoládu. Promixujeme, přidáme máslo a znovu promixujeme.

Želatina

260 g čirého dortového želé
20 g žlutého dortového želé
140 g agaru
168 g krupicového cukru
žlutá barva
červená barva
oranžová barva
modrá barva
zelená barva
50 ml mangového barového sirupu (žlutý)
50 ml maracujového barového sirupu (žlutý)
50 ml grenadinového barového sirupu (červený)
50 ml mátového barového sirupu (zeleného)
500 ml bezového barového sirupu (čirého)

Do rendlíku dáme 200 ml vody a 50 ml mangového sirupu, začneme zahřívat a mezitím si smícháme 12 g cukru s agarem a 20 g žlutého dort želé. Cukr s agarem a želé přidáme do směsi, přivedeme k varu a provaříme. Přidáme žlutou barvu. A vlijeme do ráfku.

Takto pokračujeme s oranžovou barvou, maracujovým sirupem, 20 g čirého želé, 200 ml vody, 10 g agaru a 12 g cukru.

Opakujeme stejný proces s červenou barvou, grenadinovým sirupem, 20 g čirého želé, 200 ml vody, 10 g agaru a 12 g cukru.

Pokračujeme se zelenou barvou, mátovým sirupem, 20 g čirého želé, 200 ml vody, 10 g agaru a 12 g cukru.

Nakonec vyrobíme želé s modrou barvou, 1000 ml vody, 60 g cukru, 250 ml bezového sirupu, 100 g čirého želé a 50 g agaru.

Jednotlivá barevná želé vylíváme do obrazce. Necháme zatuhnout a vyjmeme z ráfku. Po vyjmutí seřízneme spodní kraj tak, abychom mohli postavit želé nastojato.

Dekorace

30 cm dortové výztuhy

Kompletace

Korpus promažeme ganaží a vyztužíme ho. Nakonec na něj postavíme seříznuté želé.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.