TerezaOsobní výzvaIII. řada

Skleničkové dezerty podle Terezy

2 hodiny

Irská káva (bez lepku)

Kávová pana cotta

320 g 33% smetany
30 g mléka
30 g krupicového cukru
4 plátky želatiny
60 g Baileys
60 g uvařené silné kávy (ideálně espresso)

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu, mléko a cukr přivedeme k varu, odstavíme a přidáme želatinu. Rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme kávu, do druhé Baileys.

Čokoládový krém

100 g 33% smetany
140 g tmavé čokolády
220 g 33% smetany
2 plátky želatiny

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smetanu a čokoládu zahřejeme na 50 °C, přidáme želatinu, necháme vychladnout na asi 30 °C a postupně vmícháme ušlehanou smetanu.

Čokoládová poleva

100 g 33% smetany
100 g tmavé čokolády

Smetanu a čokoládu zahřejeme na 50 °C, necháme vychladit a nalejeme do plastové lahvičky s úzkým otvorem.

Mascarpone krém

230 g 40% smetany
80 g mascarpone
1 vanilkový lusk
10 g moučkového cukru

Mascarpone, smetanu, vanilková zrníčka a cukr vyšleháme do pevného krému.

Čokokolečka

120 g karamelové čokolády
10 g namleté káva

80 g čokolády ohřejeme ve vodní lázni na 45 °C, přidáme 20 g nerozpuštěné čokolády, mícháme do rozpuštění a pak necháme teplotu klesnout na 28–29 °C. Mezitím na čokoládovou fólii nasypeme kávu, naneseme trochu čokolády, překryjeme druhou folií a lehce rozmáčkneme na kolečko.

Kompletace

Koktejlovou skleničku ozdobíme pomocí plastové lahvičky s úzkou hubičkou po celém okraji. Stejně jako když děláme stékance na dort, ale v tomto případě necháme stékat čokoládu dovnitř sklenice. Necháme zaschnout. Do spodní části sklenice dáme pana cottu s Baileys, poté čokoládový krém, na něj pana cottu s kávou, a nakonec špičkou nazdobíme mascarpone krémem. Koktejl ozdobíme čokoládovými placičkami.

Jahodové mojito (bez laktózy)

Mátový crumble

30 g mandlové mouky
3 g čerstvé máty
30 g třtinového cukru
30 g mouky
30 g másla

Mátu nasekáme a všechny ingredience smícháme dohromady. Dáme zamrazit a pak nastrouháme na struhadle na plech. Pečeme 40 minut na 145 °C.

Jahodový kompot

240 g jahodového pyré
20 g bílého rumu
100 g krupicového cukru
6 g pektinu

Smícháme cukr s pektinem a přidáme k pyré ohřátému na 40 °C. Vše povaříme a přidáme rum.

Limetkový krém

200 g limetkové šťávy
140 g žloutků
50 g bílků
100 g krupicového cukru
3,5 plátku želatiny
200 g bezlaktózového másla

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Limetkovou šťávu, žloutky, bílky a cukr zahřejeme za stálého míchání na 84 °C, přidáme želatinu, necháme vychladit na 45 °C a ponorným mixérem zapracujeme máslo.

Dekorace

5 čerstvých jahod
2 limetky
5 snítek čerstvé máty

Kompletace

Na dno široké skleničky nasypeme lžíci crumblu, skleničku položíme šikmo a nelejeme do ní jahodový kompot, počkáme do zatuhnutí, poté nalejeme limetkový krém. Pokud máme čas, můžeme udělat takto několik pruhů. Po zatuhnutí posypeme crumblem, ozdobíme čerstvou jahodou, mátou a plátkem limetky.

Piña Colada (bez lepku a laktózy)

Chia pudink

100 g chia semínek
500 g kokosového mléka v plechovce

Na každou skleničku smícháme vždy 20 g chia semínek a 100 g kokosového mléka.

Ananasový kompot

360 g ananasového pyré
60 g bílého rumu
90 g krupicového cukru
105 g vody
9 g pektinu
1 g kyseliny citronové

Smícháme cukr s pektinem a přidáme k pyré s vodou ohřátému na 40 °C. Vše povaříme, přidáme kyselinu citronovou a opět povaříme. Nakonec přidáme rum.

Dekorace

100 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
třešňové marmelády
koktejlové třešně
čerstvý ananas

Kokos promícháme s moučkovým cukrem a dáme do trouby na 150 °C na 15 minut.

Kompletace

Koktejlovou sklenici na Piña Coladu natřeme v pruzích a na horním okraji třešňovou marmeládou. Sklenici vysypeme kokosem, měl by zůstat pouze na místech potřených marmeládou. Nalijeme chia pudink a po zatuhnutí ananasový kompot. Vše posypeme kokosem a přidáme na párátku koktejlové třešně a ananas.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.