Romanovy skleničkové dezerty
2 hodiny
Malinový Míša (bez lepku)
Tvarohová vrstva
150 g tučného tvarohu
3 g želatiny
30 ml vody
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
200 ml smetany ke šlehání
šťáva a kůra z jedné limetky
Svaříme vodu, ve které rozpustíme želatinu. Vyšleháme tvaroh s cukrem, limetkovou šťávou a kůrou a vanilkou. Poté přidáme rozpuštěnou želatinu. Nakonec do hmoty zamícháme ušlehanou šlehačku.
Malinová vrstva
100 g malinového pyré
75 g bílé čokolády
100 ml smetany na šlehání
V rendlíku svaříme malinové pyré a přes cedník prolisujeme na nadrobno nasekanou bílou čokoládu, která se v horkých malinách za stálého míchání zcela rozpustí. Směs necháme zchladnout. Do vyšlehané šlehačky postupně vmícháme zchladlou směs malin a čokolády.
Čokoládová ganáž
100 g čokolády na vaření
100 ml smetany ke šlehání
Nadrobno nasekanou čokoládu zalijeme svařenou smetanou. Čokoládu rozmícháme.
Korpus
100 g bezlepkové mouky
60 g másla
60 g moučkového cukru
špetka soli
15 g kakaa
1 lžička medu
1 lžička prášku do pečiva
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na tenký plát. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Necháme zchladit a rozlámeme na drobné kousky.
Dekorace
80 g malin
meduňkové lístky
Kompletace
Od dna skleničky vrstvíme nejprve sušenkovou vrstvu, dále tvarohovou vrstvu, malinovou vrstvu. Na ni dáme opět tvaroh a polijeme čokoládovou ganáží. Zdobíme malinami a lístkem meduňky.
Jahodová panna cotta (bez laktózy)
Jahodová vrstva
150 g jahod
25 g moučkového cukru
7 g citronové šťávy
3 g želatiny
Jahody nakrájíme na drobné kostky a spolu s cukrem, citronovou šťávou a malým množství vody krátce povaříme. Zpět do rendlíku vycedíme tekutinu (zjistíme její obsah), do směsi vložíme namočenou želatinu. Po rozpuštění želatiny, doředíme vodou do množství 200 ml.
Borůvková vrstva
120 ml borůvkové šťávy
voda na namočení želatiny
2,25 g želatiny
Borůvkovou šťávu zahřejeme a rozpustíme v ní namočenou želatinu.
Mandlová vrstva
200 ml mandlového mléka
3 g želatiny
10 g medu
15 g moučkového cukru
kůra z poloviny citronu
V malé části mléka namočíme želatinu. Zbylé mandlové mléko zahřejeme spolu s citronovou kůrou, cukrem, medem a krátce povaříme. Ve směsi rozpustíme namočenou želatinu.
Dekorace
60 g jahod
30 g kanadských borůvek
meduňkové lístky
Kompletace
Skleničku vrstvíme došikma. Nejprve nalejeme jahodovou vrstvu a necháme zachladit, poté borůvkovou vrstvu a opět dáme zachladit. Nakonec naléváme mandlovou vrstvu. Po zatuhnutí ozdobíme jahodou, pár kusy borůvek a lístkem meduňky.
Chia pudink s mangem (bez lepku a laktózy)
Chia krém
500 ml kokosového mléka
35 g moučkového cukru
50 g chia semínka
1 vanilkový lusk
V rendlíku svaříme kokosové mléko s cukrem, dužinou vanilkového lusku a chia semínky. Krátce povaříme. Ještě teplé naléváme do skleniček.
Mangová vrstva
300 g mangového pyré
20 ml vody
3 g želatiny
Ve vodě namočíme želatinu. Svaříme mango pyré a poté v něm rozpustíme namočenou želatinu.
Mangový tatarák
1 velké zralé mango
80 g mangového pyré
15 g moučkového cukru
5 ml citronové šťávy
Mango nakrájíme na drobné kostky, které zamícháme do pyré s cukrem a citronovou šťávou.
Dekorace
25 g pražených kokosových lupínků
máta
Kompletace
Do skleničky dáme nejprve chia pudink a zchladíme. Na něj nalijeme vrstvu mangového pyré a opět zchladíme. Nakonec dáme vrstvy mangového tataráku. Ozdobíme plátky praženého kokosu a lístkem máty.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.