MartinOsobní výzvaIII. řada

Martinovy skleničkové dezerty

2 hodiny

Čokoládová pěna s jahodami a rybízem (bez lepku)

Brownies

73 g másla
132 g hořké čokolády
110 g vajec
138 g krystalového cukru
106 g mandlové mouky

Máslo s čokoládou rozpustíme nad párou. Vzniklou směs přilijeme k cukru a promícháme. Postupně stěrkou přidáváme vejce. Nakonec přidáme mouku a promícháme. Těsto nalijeme do ráfku o průměru 18 cm a pečeme 12 minut na 180 °C (horní a spodní). Necháme vychladnout.

Ovocný tatarák

300 g jahod
100 g banánu
90 g rybízu
60 g maracujového pyré
30 g krystalového cukru

Jahody a banán nakrájíme na drobné kostičky, přidáme rybíz, cukr a maracujové pyré. Společně zamícháme a dáme vychladit.

Jahodový gel

100 g jahodového pyré
15 g krystalového cukru
2 g pektinu NH

Jahodové pyré dáme zahřát. V cukru dobře rozmícháme pektin a vsypeme do horkého pyré. Necháme provařit. Vlijeme do misky. Zakryjeme potravinářskou folií na dotek a dáme do lednice vychladit.

Čokoládová pěna

120 g hořké čokolády
20 g kakaa
360 g smetany ke šlehání
100 g krupicového cukru
8 žloutků
špetka soli

Do misky nad vodní lázeň dáme žloutky s cukrem, solí a kakaem a metličkou vyšleháme do krémové hmoty. Přisypeme nasekanou čokoládu a necháme rozpustit. Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně zapracujeme do čokoládové směsi.

Čokoládová ozdoba

100 g hořké čokolády
1 g mycrya

Čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni na 45 °C. Následně zchladíme na 33 °C. Přes sítko přesypeme mycryo a řádně zamícháme. Zchladíme na 31 °C. Vylijeme na transparentní folii a rozetřeme na tenkou vrstvu stěrkou. Po lehkém zatuhnutí čokolády z ní vykrojíme kolečka a necháme dál krystalizovat.

Kompletace

Na dno skleničky rozdrobíme brownies. Přidáme první vrstvu čokoládové pěny, vrstvu ovocného tataráku a přikryjeme druhou vrstvou čokoládové pěny. Zarovnáme a přidáme z brownies vykrojenou kostičku. Přidáme kuličky rybízu obaleného v cukru. Navrch položíme kolečko z čokolády, které ozdobíme kapkami z jahodového gelu. Ten před použitím ještě prošleháme metličkou.

Kokosová chia s mangem (bez lepku a bez laktózy)

Krém chia

50 g chia semínka
500 g kokosové mléko
20 g čekankového sirupu

V kokosovém mléce rozmícháme čekankový sirup a chia semínka. Necháme nabobtnat.

Mangový tatarák

300 g manga
60 g mangového pyré
30 g maracujového pyré
1 limeta

Mango nakrájíme na malé kostičky a smícháme s oběma pyré. Přidáme šťávu a kůru z limety.

Suflovaný meringue

50 g bílků
97 g krupicového cukru
22 g moučkového cukru

Bílky s krupicovým cukrem zahřejeme nad vodní lázní, až se cukr rozpustí. Dáme šlehat a ke konci přisypeme ještě moučkový cukr. Na plech nastříkáme kolečka o průměru vrchu sklenice a uprostřed uděláme malý důlek. Pečeme na 120 °C 50 minut.

Želé kostky

300 g mangového pyré
100 g maracujového pyré
4 g agaru

Nejprve si zalejeme agar trochou vody a necháme chvilku nabobtnat. Obě pyré zahřejeme v kastrolu a přidáme agar. Směs přivedeme k varu. Přelijeme do misky a necháme vychladit. Ze ztuhlého želé vykrájíme kostky.

Dekorace

kokosové lupínky

Kompletace

Na dno skleničky dáme vrstvu chia krému, pak přidáme tatarák a opět vrstvu chia. Přidáme želé kostky a zasypeme kokosovými lupínky. Sklenici ozdobíme pusinkou a do vytvořeného důlku přidáme zbytek želé.

Panna cotta (bez laktózy)

Mandlový krém

375 g rostlinné šlehačky
300 g mandlového mléka
100 g krupicového cukru
100 g mandlové mouky
6 plátků želatiny
2 hvězdičky badyánu

Nejprve si do studené vody namočíme želatinu a necháme nabobtnat. Mléko se smetanou, cukrem a mandlovou moukou dáme zahřát spolu s badyánem. Přidáme želatinu, vyndáme badyán a směs promixujeme.

Ostružinové želé

330 g ostružinového pyré
67 g krupicového cukru
1,5 g agaru

V hrnci smícháme všechny suroviny a za stálého míchání přivedeme k varu, stáhneme teplotu a 2 minuty povaříme. Dáme lehce vychladit.

Ořechy

50 g makadamové ořechy
50 g krupicového cukru
70 g vody

Ořechy pokrájíme na menší kousky a dáme je vařit do vody s cukrem asi na 15 minut. Poté je přecedíme a vyskládáme na plech a při 165 °C pečeme 13 minut.

Dekorace

čerstvé ostružiny
snítka máty
limetková kůra

Kompletace

Skleničku začneme plnit našikmo ostružinovým pyré a dáme vychladit. Pokračujeme už do rovné sklenice krémem a navrch nasypeme pár karamelizovaných ořechů. Nakonec nastrouháme limetkovou kůru na ozdobení.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.