KristýnaOsobní výzvaIII. řada

Skleničkové dezerty podle Kristýny

2 hodiny

Fík a malina (bez lepku)

Malinovofíkový kompot

150 g malinového pyré
30 g vody
100 g čerstvých fíků
100 g čerstvých malin
35 g krupicového cukru
14 g medu
2 g pektinu NH
0,3 g kyseliny citrónové
kůra z jedné limetky

Pyré s vodou zahřejeme na zhruba 40 °C a přidáme smíchaný cukr s pektinem. Přivedeme k varu a smícháme s malinami a nakrájenými fíky. Dochutíme medem, kyselinou citronovou a kůrou z limetky.

Crumble

75 g rostlinného margarínu
75 g třtinového cukru
75 g mandlové mouky
75 g rýžové mouky

Ze všech surovin vytvoříme drobenku a pečeme 15 minut na 170 °C.

Smetanová náplň

250 g mascarpone
250 g smetanového sýra
200 ml 33% smetany ke šlehání
80 g moučkového cukru
0,5 g mleté vanilky
kůra z půlky limetky

Všechny suroviny vyšleháme do hustého krému.

Zdobení

300 g hořké čokolády
3 g kakaového másla
250 g čerstvých malin
3 čerstvé fíky
mikrobylinky

Čokoládu si vytemperujeme pomocí kakaového másla a vytvoříme dekorace na ozdobení skleniček.

Kompletace

Do skleničky postupně naléváme připravené položky. Začneme malinovofíkovým kompotem, na něj dáme našlehaný krém, posypeme mandlovým crumblem a ozdobíme čerstvým ovocem a čokočipsem.

Jahoda a bazalka (vegan bez laktózy)

Kokosová tapioka

75 g tapiokových perel
200 ml rýžového mléka
375 ml kokosového mléka
60 g agáve sirupu
kůra z půlky limetky
0,5 g mleté vanilky

Všechny suroviny přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut na mírném plamenu do doby, než tapioka zhoustne do konzistence pudingu.

Jahodová panna cotta

120 g rýžového mléka
200 g jahodového pyré
80 g agáve sirupu
3 g agaru

Všechny suroviny přivedeme k varu a poté přimícháme agar. Necháme vychladit v lednici.

Jahodový salátek s bazalkou

170 g čerstvých jahod
30 g jahodového pyré
svazek čerstvé bazalky
pár kapek citrónové šťávy

Jahody nakrájíme na malé kostičky, přidáme nasekanou bazalku a zalijeme jahodovým pyré. Nakonec pokapeme troškou citronové šťávy.

Korál

80 g vody
30 g slunečnicového oleje
10 g hladké mouky
1 g soli
gelové barvivo

Olej, vodu, sůl a barvivo smícháme s moukou a vytvoříme těstíčko, které nalijeme na pánev do nepravidelného tvaru. Necháme vychladnout na papírovém ubrousku.

Zdobení

6 čerstvých jahod
čerstvá bazalka
korál

Kompletace

Do skleničky nalejeme část uvařené tapioky a necháme v lednici zatuhnout. Druhou vrstvu vytvoříme z jahodové panna cotty, na kterou dáme další vrstvu tapioky. Ozdobíme čerstvým jahodovým salátkem, jahodami, bazalkou a korálovým chipsem.

Hruška a lískový ořech (bez lepku a laktózy)

Veganský krém

500 g veganské smetany
100 ml rýžového mléka
200 g hořké čokolády
30 g lískooříškové pasty
10 g moučkového cukru

Čokoládu rozpustíme v rýžovém mléce a smícháme s veganskou smetanou, pastou a cukrem. Necháme vychladit v lednici.

Karamelové hrušky

3 hrušky
50 ml hruškového pyré
30 g třtinového cukru
5 g skořice
10 g citronové šťávy
10 ml rumu
4 g pektinu NH

Hrušky nakrájíme na malé kostičky a dáme zahřát s hruškovým pyré a skořicí. Zahřejeme na 40 °C a přidáme cukr s pektinem. Přidáme citronovou šťávu a necháme vychladit. Nakonec přilejeme rum.

Crumble

75 g rostlinného margarínu
75 g třtinového cukru
75 g mandlové mouky
75 g rýžové mouky
50 g jemně nasekaných lískových oříšků

Ze všech surovin vytvoříme drobenku a pečeme 15 minut na 170°C.

Zdobení

sušené hrušky
30 lískových oříšků
100 g isomaltu
200 g krupicového cukru
bylinky na ozdobení

Kompletace

Na dno skleničky dáme veganský krém, na který navrstvíme hrušky a crumbl. Ozdobíme bylinkami, ořechy namočenými v rozpuštěném izomaltu s cukrem, sušenou hruškou a karamelovým vlasem, který jsme vytvořili ze zbytku hmoty isomaltu a cukru.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.