KláraOsobní výzvaIII. řada

Klářiny skleničkové dezerty

2 hodiny

Jahody a prosecco (bez lepku a laktózy)

Prosecco želé

13 g práškové želatiny
1,5 polévkové lžíce vody
312 ml růžového prosecca
20 g krupicového cukru
13 g 100 % citronové šťávy

Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a zbytek surovin přivedeme k varu. Poté přidáme želatinu a promícháme.

Jahodové compoté

300 g jahodového pyré
150 g čerstvých jahod
50 g krupicového cukru
10 g 100% citronové šťávy
6 g pektinu NH

Jahodové pyré přivedeme k varu, přidáme cukr, citron a pektin a provaříme. Nakonec přidáme nakrájené jahody.

Jahodový krém

125 g jahodového compoté
225 g kokosové zakysané smetany
40 g moučkového cukru
4 g 100% citronové šťávy

Všechny suroviny vyšleháme do krému.

Prosecco pěna

2 žloutky
55 g krupicového cukru
50 ml suchého bílého prosecca

Žloutky s cukrem šleháme metličkou nad parou a postupně přiléváme prosecco. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pěna.

Dekorace

15 g kokosových chipsů
růžový pudrový sprej se třpytkami

Kompletace

Vrstvíme v pořadí jahodové compoté, jahodový krém, prosecco želé a prosecco pěna. Jednotlivé vrstvy necháme vždy zatuhnout. Dozdobíme kokosovými chipsy

Káva (bez lepku)

Kakaový korpus

85 g vajec
42 g krupicového cukru
špetka soli
35 g rýžové mouky
8 g holandského kakaa

Vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli. Stěrkou vmícháme kakao a rýžovou mouku. Dáme péct na 170 °C asi na 15 minut.

Kávový mousse

90 g velet bílé čokolády
44 g plnotučného mléka
3 g rozpustné kávy
1,5 g plátkové želatiny
90 g 35% smetany
špetka soli

Mléko, kávu a sůl přivedeme k varu a přelijeme přes čokoládu. Přidáme namočenou želatinu a vymícháme dohladka. Smetanu vyšleháme a přidáme ji k čokoládové směsi.

Kávová ganáž

70 g 64% čokolády
70 ml 30% smetany
1 čajová lžička instantní kávy

Smetanu přivedeme k varu a rozpustíme v ní čokoládu a kávu. Necháme vychladnout.

Dekorace

50 g mléčné čokolády
10 g holandského kakaa
5 g kávových zrn

Čokoládu vytemperujeme a nastříkáme na pečící papír různými tahy do tvaru kolečka. Poté posypeme kakaem a necháme zkrystalizovat.

Kompletace

Do skleničky nalijeme kávový mousse a necháme zatuhnout. Poté nalijeme kávovou ganáž a navrch dáme nakrájený korpus. Na skleničku umístíme čokoládový kruh a dozdobíme zrnkem kávy.

Piňa colada (bez laktózy)

Panna cotta

412 g kokosového pyré
75 g třtinového cukru
3 plátky želatiny
mletá vanilka
30 g strouhaného kokosu

Kokosové pyré a třtinový cukr zahřejeme, přidáme vanilku a namočenou želatinu. Poté přidáme strouhaný kokos.

Ananasové compoté

50 g ananasu
10 g třtinového cukru
35 g ananasového pyré
10 g limetkové šťávy
0,5 g pektin NH
10 g rum Santos Dumos

Ananas nakrájíme na kostičky. Ananasové pyré společně s cukrem přivedeme k varu a přidáme limetkovou šťávu a pektin NH. Nakonec přidáme rum a nakrájený čerstvý ananas.

Kokosový crumble

13 g třtinového cukru
13 g hladké mouky
13 g kokosového oleje
15 g strouhaného kokosu

Všechny suroviny společně smícháme a dáme péct na 150 °C asi na 15 minut.

Dekorace

60 g krystalového cukru
50 g čerstvého ananasu

Kompletace

Okraj skleničky namočíme ve vodě a obalíme ve třtinovém cukru. Na dno skleničky dáme panna cottu a necháme zatuhnout. Poté přidáme ananasové compoté a kokosový crumble. Navrch ozdobíme plátkem ananasu, posypeme cukrem a oflambujeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.