AntonínOsobní výzvaIII. řada

Antonínovy skleničkové dezerty

2 hodiny

Čokoládová sklenička (bez lepku)

Čokoládový crumble

30 g krystalového cukru
25 g másla
10 g 52% čokolády
30 g mandlové mouky
35 g rýžové mouky
9 g přírodního kakaa

Sypké ingredience smícháme v misce. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a přidáme sypké ingredience. Promícháme a pečeme při 160 °C asi 30 minut.

Čokoládový mousse

125 g mléka
20 g žloutků
10 g krystalového cukru
275 g 40% čokolády
250 g 40% smetany
5 g plátkové želatiny

Želatinu namočíme ve studené vodě, čokoládu rozehřejeme a následně zchladíme na 45°C. Mléko si rozehřejeme a ⅓ nalijeme na žloutky smíchané s cukrem. Vrátíme zpět a za stálého míchání přivedeme k 84 °C. Přidáme nabobtnanou želatinu. Směs nalijeme na čokoládu a promícháme. Do čokoládové hmoty natřikrát přidáme vyšlehanou smetanu.

Pomerančové compoté

172 g pomerančového džusu
40,5 g vody
225 g mražených pomerančových segmentů
51 g krystalového cukru
21 g medu
3 g pektinu NH

Cukr smícháme s pektinem. Zahřejeme džus s vodou a medem na 40 °C. Přidáme cukr s pektinem a přivedeme k varu na 30 sekund. Přidáme na kostičky nakrájené segmenty a vaříme další minutu.

Dekorace

70 g sušených pomerančů
3 pomeranče

Kompletace

Nejprve na dno skleničky dáme crumble a udusáme. Následně vrstvíme mousse a necháme ztuhnout v lednici. Na závěr dáme compoté a znovu dáme do lednice. Dekorujeme pomerančem.

Cheesecake lesní plody (bez lepku a bez laktózy)

Crumble

25 g mandlové mouky
25 g třtinového cukru
25 g rýžové mouky
25 g bezlaktózového másla

Ze všech ingrediencí si rukama uděláme drobenku. Nasypeme na plech a pečeme při 160 °C asi 30 minut.

Smetanový krém

62,5 g plnotučného mléka bez laktózy
12,5 g žloutků
37,5 g krupicového cukru
5 g kukuřičného škrobu
250 g mascarpone bez laktózy
125 g smetany bez laktózy
3,125 g plátkové želatiny
0,625 g soli
limetková šťáva

Do studené vody dáme nabobtnat želatinu. V mikrovlnné troubě zlehka zahřejeme mascarpone, následně přidáme limetkovou šťávu a sůl. Mléko nalijeme do kastrůlku a rozehřejeme. Mezitím si smícháme žloutky, škrob a cukr. Mléko nalijeme na žloutky a vrátíme zpět a přivedeme k varu. Přidáme želatinu, promícháme a přidáme mascarpone krém. Nakonec si vyšleháme smetanu a zapracujeme do směsi.

Malinové compoté

300 g malinového pyré
75 g malin
40,5 g vody
51 g krupicového cukru
21 g medu
3 g pektinu NH
kůra z jedné limetky
0,45 g kyseliny citronové

Smícháme cukr s pektinem. Pyré s vodou a medem zahřejeme na 40 °C. Přidáme cukr s pektinem a přivedeme k varu. Přidáme kyselinu citronovou, limetkovou kůru a na kostičky nakrájené maliny. Vaříme 30 sekund.

Borůvkové compoté

375 g mražených lesních borůvek
40,5 g vody
51 g krupicového cukru
21 g medu
3 g pektinu NH

Smícháme cukr s pektinem. Borůvky s vodou a medem zahřejeme na 40 °C. Přidáme cukr s pektinem a přivedeme k varu. Vaříme 30 sekund.

Dekorace

70 g malin
70 g čerstvých lesních borůvek

Kompletace

Na dno skleničky dáme malinové compoté a vložíme do lednice. Po zachlazení přidáme smetanový krém a opět vychladíme v lednici. Následně přidáme borůvkové compoté a vychladíme. Navrch nadrobíme drobenku a dozdobíme čerstvými borůvkami a malinami.

Exotické skleničky (bez lepku a bez laktózy)

Crumbel

25 g mandlové mouky
25 g třtinového cukru
25 g rýžové mouky
25 g bezlaktózového másla

Ze všech ingrediencí si rukama uděláme drobenku. Nasypeme na plech a pečeme při 160 °C asi 30 minut.

Mangové compoté

300 g mangového pyré
125 g na kostičky krájeného mraženého manga
40,5 g vody
51 g krupicového cukru
21 g medu
3 g pektinu NH

Smícháme cukr s pektinem. Pyré zahřejeme s vodou a medem na 40 °C. Přidáme cukr s pektinem a přivedeme k varu. Vaříme 30 sekund.

Smetanový krém

62,5 g plnotučného mléka bez laktózy
12,5 g žloutků
37,5 g cukru
5 g kukuřičného škrobu
250 g mascarpone bez laktózy
125 g smetany bez laktózy
3,125 g plátkové želatiny
0,625g soli
limetková šťáva

Do studené vody dáme nabobtnat želatinu. V mikrovlnné troubě zlehka zahřejeme mascarpone, následně přidáme limetkovou šťávu a sůl. Mléko nalijeme do kastrůlku a rozehřejeme. Mezitím si smícháme žloutky, škrob a cukr. Mléko nalijeme na žloutky a vrátíme zpět a přivedeme k varu. Přidáme želatinu, promícháme a přidáme mascarpone krém. Nakonec si vyšleháme smetanu a zapracujeme do směsi.

Maracujové compoté

350 g maracujového pyré
100 g zmražené maracuji
40,5 g vody
60 g krupicového cukru
21 g medu
3 g pektinu NH

Smícháme cukr s pektinem. Pyré zahřejeme s vodou a medem na 40 °C. Přidáme cukr s pektinem a přivedeme k varu. Přidáme maracuju. Vaříme 30 sekund.

Dekorace

1 mango

Kompletace

Na dno skleničky dáme mangové compoté a vložíme do lednice. Následně přidáme smetanový krém a znovu dáme do lednice. Poslední vrstvou je maracujové compoté. Necháme zchladit v lednici. Dozdobíme nadrobenou drobenkou a mangem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.