SylvieKreativní výzvaIII. řada

Perníkový dort s krajkou podle Sylvie

3 hodiny

Perníkový korpus

8 vajec
500 g krupicového cukru
300 ml slunečnicového oleje
540 ml mléka
360 g hladké mouky
360 g polohrubé mouky
80 g kakaa
2 kypřící prášky do perníku
2 lžíce perníkového koření
400 g jablečného pyré

Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté postupně přiléváme olej. Sypké suroviny si smícháme v misce a po lžících přisypáváme do směsi a střídáme s mlékem. Trochu mléka si necháme v záloze, kdyby bylo těsto příliš řídké. Do těsta zamícháme jablečné pyré, díky kterému bude těsto vláčné. Případně ještě přilijeme zbytek mléka. Těsto vylijeme do dvou ráfků o velikosti 24 cm a dáme péct na 180 °C horkovzduch. Po 10 minutách ztlumíme na 170 °C. Zkontrolujeme špejlí. Po vychladnutí oba pláty prokrojíme.

Ořechový krém

250 ml 33% smetany
200 g mletých vlašských ořechů
100 g mletých cukrářských piškotů
5 lžic rumu
130 g moučkového cukru
250 g 33% vyšlehané smetany

Šlehačku přivedeme k varu, přidáme ořechy, chvíli mícháme a odstavíme. Poté zamícháme drcené piškoty, cukr a rum. Směs dáme vychladit. Po vychlazení opatrně postupně zamícháme do vyšlehané smetany.

Sirup na prolití korpusů

100 g vody
100 g cukru
3 lžíce rumu
1 celá skořice
hvězdička badyánu
3 hřebíčky

Všechny ingredience krátce svaříme. Nakonec přidáme rum.

Máslový krém pod marcipán

750 g másla
1 a ½ plechovky slazeného zahuštěného plnotučného mléka (salka)
2 lžíce rumu

Vše vyšleháme do hladké konzistence.

Krajka

500 g hořké čokolády
5 g mycrya (čisté kakaové máslo ve formě prášku)

Na dokončení

rybízová marmeláda
800 g marcipánu na potažení
kakao na obarvení části marcipánu

Kompletace

Korpusy prolejeme sirupem, pořádně namažeme marmeládou a krémem. Vrstvíme na sebe. Vrchní korpus a boky potřeme máslovým krémem a dáme chladit. Mezitím si vyválíme marcipán a dort potáhneme. Zbytek marcipánu z krajů obarvíme kakaem a ráfkem vykrojíme kolečko, které dáme na vrch dortu. Vytemperovanou čokoládou kreslíme na vrchní část dortu krajku. Zbylým máslovým krémem nazdobíme kraje dortu a dozdobíme dekoracemi z hořké čokolády.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.