MartinKreativní výzvaIII. řada

Martinův perníkový dort s krajkou

3 hodiny

Perníkový korpus

4 vejce
450 g krupicového cukru
800 g hladké mouky
2 prášky do perníku
60 g kakaa
240 ml slunečnicového oleje
600 g mléka
200 g vlašských ořechů
200 g sušených švestek v rumu
300 g jablek
10 g soli

Vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Šleháme asi 10 minut. Mouku smícháme s kakaem, práškem do perníku a solí. Přidáme olej a mléko. Směs postupně přiléváme do vyšlehaných vajec, a nakonec přidáme nastrouhaná jablka, ořechy a švestky. Rozdělíme do dvou forem a pečeme na 190 °C asi 30 minut.

Povidlová náplň

300 g povidel
5 g anýzu
20 g rumu

Povidla smícháme s rumem a anýzem.

Bílkovomáslový obmaz

270 g bílků
270 g krupicového cukru
630 g másla
100 g kokosového mléka
50 g kokosu

Bílky s cukrem zahřejeme nad vodní lázní na asi 50 °C a šleháme do tuhých špiček. Poté postupně zašleháváme změklé máslo nakrájené na kostičky. Nakonec přidáme kokosové mléko.

Sirup

100 g povidel
30 g rumu
40 g vody

Vše smícháme dohromady na řidší konzistenci.

Dekorace

1 kg potahovací hmoty bílé
1 bílek
200 g moučkového cukru
1 citron
sypká směs na jedlou krajku
modrá potravinářská barva

Bílky s citronovou šťávou vyšleháme dotuha, postupně přidáváme prosátý moučkový cukr. Cukr přidáváme do té doby, dokud poleva nebude mít požadovanou konzistenci. Nesmí být úplně hustá. Část citronovobílkové polevy obarvíme. Dáme do sáčku.

Směs na krajku dáme do silikonové formy a necháme zaschnout, popřípadě dáme vysušit do trouby na 70 °C.

Kompletace

Korpusy si prořízneme na pláty 2 cm vysoké. První plát prokapeme sirupem, namažeme vrstvou povidel s anýzem a dáme slabou vrstvu krému. Takto opakujeme. Dort nakonec komplet obmažeme máslovým krémem. Vyválíme si potahovací hmotu a pokryjeme s ní celý dort. Hotovou krajku opatrně vyjmeme ze silikonové formy a aplikujeme okolo celého obvodu dortu. Na vrchní část namalujeme dekoraci citronovobílkovou polevou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.