KristýnaKreativní výzvaIII. řada

Kristýnin perníkový dort s krajkou

3 hodiny

Perníkový korpus

9 vajec
420 g krupicového cukru
300 ml oleje
300 ml vody
450 g polohrubé mouky
24 g kypřícího prášku
40 g perníkového koření
15 g mleté skořice
20 g kakaa
kůra ze dvou citrónů
2 g soli

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do bílků přidáme špetku soli a dáme bokem. Žloutky si vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté přidáme olej a vodu. Zbylé ingredience promícháme a postupně sypeme do tekuté složky korpusu. Bílky, které máme bokem, vyšleháme do sněhu a metlou ručně vmícháváme do korpusu. Rozdělíme do dvou forem o průměru 24 cm a pečeme zhruba 45–50 minut na 160–170 °C.

Vanilkový krém

48 ml 33% smetany ke šlehání
170 ml plnotučného mléka
80 g žloutků
1 g soli
25 g krupicového cukru
1 g mleté vanilky
16 g kukuřičného škrobu
120 g másla

Zahřejeme mléko, smetanu, mletou vanilkou a část nalijeme na žloutky smíchané s cukrem a škrobem. Provaříme, až nám vznikne konzistence pudingu. Nalejeme do vysoké nádoby a schladíme na 50 °C. Přidáme máslo a promixujeme ponorným mixérem.

Švestkovoskořicová náplň

300 g čerstvých nebo mražených švestek
150 g povidel
30 g moučkového cukru
5 g mleté skořice
10 g perníkového koření

Švestky nakrájíme a dáme do menšího hrnce vařit. Hned jak změknou, přidáme všechny ostatní ingredience a lehce povaříme. Dáme vychladit.

Máslovobílkový krém na obmaz

5 bílků
250 g krupicového cukru
330 g másla
12 g gelové barvy – námořnická modř

Bílky smícháme s cukrem a zahřejeme na 70 °C. Přelijeme do čisté nerezové misky a začneme šlehat na nevyšší otáčky, až krém udělá na metličce tuhou špičku. Do bílkové hmoty, která má přibližně stejnou teplotu jako máslo, postupně zašleháme požadované množství másla a gelové modré barvivo. Hotový krém můžeme ihned použít na obmaz dortu.

Zdobení

180 g moučkového cukru
1 bílek
2-3 kapky citronové šťávy
400 g bílé směsi na výrobu jedlé krajky
250 g bílého fondánu

Polovinu přesátého moučkového cukru dáme do robota s jedním bílkem a šleháme asi 5 minut, než hmota zbělá. Poté přidáme 3 kapky citronové šťávy a postupně přidáváme další cukr do požadované konzistence. Naplníme do cukrářského sáčku.

V silikonové formě na krajku si připravíme vytlačovanou krajkou na boky dortu. Směs smícháme 1:1 s vodou v misce. Mícháme 2 minuty při střední rychlosti. Směsí naplníme krajkovou formu a sušíme 9–12 minut v troubě při 110°C.

Fondán použijeme jako podklad pod jedlou krajku.

Kompletace

Korpus prokrojíme a promažeme vanilkovým krémem, na který pokládáme svařené švestky. Celý dort zamažeme bílkovomáslovým krémem. Vrchní část ozdobíme malovanou krajkou a boky krajkou z formy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.