KláraKreativní výzvaIII. řada

Klářin perníkový dort s rumovými švestkami

3 hodiny

Perníkový korpus (24 cm)

750 g hladké mouky
450 ml plnotučného mléka
225 g krupicového cukru
270 g másla
30 g kakaa
6 vajec
150 g domácích povidel
1 čajová lžička skořice
25 g prášku do pečiva
3 čajové lžičky perníkového koření
špetka soli

Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny a poté přidáme máslo a následně i další suroviny. Rozdělíme do 2 ráfků a pečeme na 180 °C asi 40 minut.

Švestkový vklad

260 g sušených švestek
50 g rumu
100 g povidel

Švestky společně s rumem a s povidly rozmixujeme ve food procesoru.

Čokoládová ganáž

200 g 30% smetany
200 g 64% čokolády

Smetanu přivedeme k varu a rozpustíme v ní čokoládu. Necháme vychladit.

Smetanový krém

750 g mascarpone
250 g plnotučného tvarohu
150 g moučkového cukru
220 g zakysané smetany
50 g 36% smetany
30 g crème olé vanilka

Všechny suroviny společně vyšleháme do krému.

Bílkovomáslový krém

520 g pasterizovaných bílků
špetka soli
740 g krystalového cukru
1000 g změklého másla
modrá potravinářská barva

Bílky s cukrem a špetkou soli ohřejeme na vodní lázni. Když se cukr rozpustí a směs má kolem 70 °C, vyšleháme bílky do lesklé a pevné pěny. Poté začneme zašlehávat postupně máslo. Menší část obarvíme namodro a dáme do cukrářského sáčku.

Kompletace

Korpusy rozkrojíme na 3 díly a vrstvíme korpus, krém, švestkový vklad, korpus, krém, čokoládová ganáž, krém. Celý dort obetřeme bílkovomáslovým krémem a obarveným bílkovomáslovým krémem dokreslíme květinový dekor.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.