IvetaKreativní výzvaIII. řada

Ivetin perníkový dort s krajkou

3 hodiny

Korpus

380 g krupicového cukru
50 g nahrubo namletých vlašských ořechů
2 vejce
280 g hladké mouky
190 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
1 prášek do perníku
1 čokoládový puding
500 ml mléka
250 ml oleje
1 vanilkový cukr
3 g skořice (1 lžička)
10 g kakaa

45 g rybízové marmelády na promazání korpusu

V robotu vyšleháme vajíčko s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přimícháváme další ingredience. Husté těsto nalijeme do dortového ráfku. Průměr si zvolíme, podle toho, jestli chceme mít dort vyšší, nebo nízký. Pečeme v troubě na 170 °C asi 50 minut. Zkoušíme upečené těsto špejlí, případně přikryjeme ke konci pečení těsto alobalem.

Krémový vklad

500 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
90 g moučkového cukru
150 g maracujového pyré

Všechny ingredience vyšleháme do krému a dáme zachladit.

Krém na obmaz

750 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru

Všechny ingredience vyšleháme do krému a dáme zachladit.

Čokoládové krajkové ozdoby

300 g tmavé čokolády
zlaté třpytky v rozprašovači s pumpičkou

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Čokoládové listy vytvoříme tak, že na kousek pečicího papíru nalijeme pruh čokolády a zubatou stranou stěrky do stran roztáhneme čokoládu. Ručně domodelujeme do tvaru listu. Po vytvoření potřebného množství listů přelijeme zbytek rozehřáté čokolády do cukrářského sáčku a na pečicí papír tvoříme špičkou okvětní lístky květin, kterými budeme zdobit celý dort. Necháme ztuhnout a po ztuhnutí poprášíme zlatými třpytkami.

Kompletace

Vychlazený korpus rozkrojíme strunou na tři pláty. Vrchní díl zarovnáme skrojením nožem dorovna. Dolní dva pláty natřeme nejprve marmeládou a pak krémem. Horní plát přiklopíme. Celý dort obmázneme jednou vrstvou obtíracího krému a dáme zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí krému natřeme druhou vrstvu, krém uhladíme a vyrovnáme všechny nerovnosti. Poté dort ozdobíme navrchu i na bocích připravenou čokoládovou dekoraci ve tvaru květin. Velké listy přilepíme na bok dortu z jedné strany. Čokoládovou dekoraci „lepíme“ přímo do krému.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.