IvetaOsobní výzvaIII. řada

Ivetiny záviny

2 hodiny

Kynutý závin sladký makový

Těsto

280 g hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání
50 g krupicového cukru
50 g rozpuštěného másla
20 g čerstvého droždí
1 vejce + 1 vejce na mašlování
1 citron (nastrouhaná kůra)
špetka soli
50 g másla (na potření)
50 ml rumu (na potření)

V kastrůlku ohřejeme smetanu, osolíme a osladíme. Do teplé smetany rozdrobíme droždí, nasypeme 2 lžíce mouky a připravíme kvásek. Necháme chvíli odpočinout. Kvásek přendáme do mísy robotu, přidáme zbytek cukru, mouku, vejce, nastrouhanou kůru a rozpuštěné máslo. Mícháme tak dlouho, až je těsto hladké a odlepuje se od stěn. Těsto přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout.

Maková náplň

250 g mletého máku
200 ml mléka
130 g moučkového cukru
65 g másla
50 g vlašských ořechů
60 g povidel
2 lžičky skořice
rum

Do hrnce dáme máslo, mák, cukr, povidla, lžičku skořice a vše zalijeme mlékem a povaříme. Nakonec přisypeme nasekané ořechy.

Kompletace

Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a potřeme makovou náplní. Obdélník zavineme do závinu, kraje řádně zamáčkneme, aby náplň nevytékala. Spoj závinu zůstane vespodu. Vezmeme si nůžky a horní část závinu nastřiháváme po celé jeho délce do špičky ve vzdálenosti 2 cm od sebe a každou špičku střídavě vytáčíme doleva a doprava. Celý závin potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 150–170 °C asi 30 minut. Upečený závin potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Slaný houbový závin

Těsto

275 g hladké mouky
1 kypřící prášek
125 g změklého másla
1 žloutek
75 g bílého jogurtu
1 vejce na potření

Všechny ingredience na těsto zpracujeme na válu do hladkého těsta. Kousek těsta si odkrojíme na dekoraci, zbytek těsta rozválíme do obdélníku.

Náplň

300–400 g sušených hub
15 g oleje
50 g slaniny
1 cibule
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
2–3 vejce

Na oleji osmažíme cibuli, slaninu, přidáme namočené houby, kmín a podusíme. Nakonec vmícháme vajíčka a opepříme.

Kompletace

Rozválené těsto potřeme houbovou náplní a zatočíme do závinu. Kraje upravíme tak, aby náplň nevytekla. Ze zbytku těsta vykrájíme podle vlastní fantazie různé malé dekorace a položíme na horní část závinu. Celý závin potřeme rozšlehaným vajíčkem. Závin pečeme na 180 °C horkovzduch asi 20 minut.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.