AntonínOsobní výzvaIII. řada

Antonínovy záviny

2 hodiny

Čokoládovomakový závin

Kynuté těsto

115 g polotučného mléka
21 g droždí
250 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
špetka soli
2 g skořice
1 g citronové kůry
1 žloutek
1 lžíce rumu
50 g slunečnicového oleje

Mléko zahřejeme a rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a lžičku mouky a necháme na teplém místě odstát. Smícháme cukr, sůl, skořici, mouku, citronovou kůru. Přidáme olej, žloutek, rum a následně i kvásek a necháme kynout asi 20 minut.

Maková náplň

125 g mletého máku
125 g mléka
20 g krupicového cukru
70 g sušených švestek
40 g 40% čokolády

Nejprve si zahřejeme mléko a cukr a přivedeme až k varu. Následně přidáme mák a promícháme.

Dekorace

1 bílek

Kompletace

Těsto vyválíme a na něj poklademe mák, čokoládu na kousky a švestky. Závin zarolujeme a necháme kynout asi 20 minut. Pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Slaný závin

Tažené těsto

40 g vlažné vody
7,5 g slunečnicového oleje
¼ lžičky octa
1 g soli
75 g hladké mouky

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Těsto necháme odpočinout pod utěrkou asi 10 minut. Následně těsto vytáhněme.

Žampionová náplň

2 cibule
3 stroužky česneku
120 g anglické slaniny
250 g žampiónů
150 g čedaru
muškátový oříšek
3 lžíce strouhanky
1 lžíce oleje

Na oleji osmažíme slaninu, česnek a cibuli. Následně přisypeme očištěné a pokrájené žampiony. Osmahneme, okořeníme a necháme chvilku podusit. Vmícháme strouhanku.

Kompletace

Na těsto dáme polovinu sýra, náplň ze žampiónů a na ni druhou polovinu sýra. Těsto s náplní zarolujeme a pečeme při 180 °C asi 35 minut.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.