Bread art podle Terezy
2,5 hodiny
Těsto na chléb
650–700 g kysaného podmáslí
28 g čerstvého droždí
570 g hladké mouky
380 g hladké žitné mouky
25 g octa
25 g medu
4 g celého kmínu
3 g celého koriandru
26 g soli
10 ml oleje
100 g hladké žitné mouky
červená barva
Do 200 ml teplého podmáslí dáme lžičku mouky a droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy navážíme ocet, obě mouky, med a kvásek. Necháme míchat v robotu. Přidáme sůl, kmín a nahrubo rozdrcený koriandr. Těsto hněteme asi 15 minut, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Lehce podsypeme žitnou moukou a necháme zrát na válu 10 minut. Poté z každé strany roztáhneme a přeložíme a necháme zrát ještě dvakrát dalších 10 minut. Těsto ručně na válu prohněteme do tvaru bochníku a položíme na pečící papír. Přikryjeme utěrkou a bochník necháme kynout volně asi 40 minut. Poté na chléb nalepíme připravený obrázek kočičky. Pomoučníme a obrázek sloupneme. Pomocí žiletky a nůžtiček vytvoříme cihlovou zeď. Chleba přesuneme na rozpálený plech.
Troubu rozehřejeme na 240 °C horkovzduch, na dno dáme plech a nalejeme na něj vodu.
Vložíme chléb a pečeme 5 minut. Odvětráme, vyjmeme plech s vodou a snížíme teplotu na 220 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších asi 25 minut.
Houstičky
200 g hladké mouky
120 g mléka
7 g čerstvého droždí
15 g krupicového cukru
4 g soli
40 g másla
2 mini papriky červené
Na posyp a potření
10 g sezamových a lněných semínek
20 g žloutku
10 g mléka
špetka soli
Všechny ingredience kromě másla dáme míchat do robota. Po několika minutách přidáme změklé máslo a hněteme asi 10 minut, dokud se těsto nespojí a nepřestane lepit. Necháme zrát na válu pod utěrkou asi 20 minut. Těsto rozdělíme na 12 stejných koulí a z nich tvarujeme různé kytičky, které necháme vykynout. Vykynuté houstičky potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a soli, posypeme je lněnými a sezamovými semínky.
Pečeme na 200 °C asi 10 minut dozlatova.
Bylinkové máslo
250 g másla
40 ml suchého bílého vína
2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
3 g soli
2 g kuličkového pepře
Máslo vyšleháme do pěny, přidáme víno, sůl, čerstvě namletý pepř a nasekané čerstvé bylinky. Pomocí sáčku s řezanou špičkou nastříkáme kopečky másla do malých mističek a servírujeme k chlebu a houstičkám.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.