SylvieKreativní výzvaIII. řada

Kakaový chléb podle Sylvie

2,5 hodiny

Kvásek

75 g hladké mouky na kynutá těsta (nebo mouky na pizzu)
75 g vlažné vody
36 g droždí

Těsto

900 g hladké mouky na kynutá těsta
90 g kakaa (můžete použít i černé kakao)
100 g předem namočených ořechů (vlašských či lískových)
225 g 70% hořké čokolády na kousky
20 g soli
600–650 g vlažné vody
24 g invertního cukru

pohanková mouka na vysypání ošatky

Připravíme si kvásek. Až vzejde, dáme do mísy od robota, přidáme vodu, invertní cukr, mouku a kakao. Hněteme asi 10 minut a poté přidáme sůl. Hněteme dál, dokud se těsto neodlepuje se od stěn mísy. Vyzkoušíme okenicový test. Poté necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto stočíme do ošatky vysypané pohankovou moukou, a ještě necháme nakynout.

Rozpálíme troubu na maximum, chléb vyklopíme, ostrou žiletkou nařízneme motivy a přemístíme na rozpálený kámen či litinový tál v troubě. Na dno trouby chrstneme hrnek vody a rychle zavřeme, aby se trouba zapařila. Pokud máme, můžeme péct v litinovém hrnci, do kterého dáme pár kostek ledu, aby se nám chléb pod poklicí krásně zapařil a vyskočil. Po 20 minutách teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.