MartinaKreativní výzvaIII. řada

Bread art podle Martiny

2,5 hodiny

Těsto na chléb

900 g hladké chlebové mouky
300 g žitné mouky
300 g vařených brambor
40 g droždí
5 g cukru
25 g soli
15 g kmínu
650 g vody
25 ml octa
10 g chlebového koření

Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle.

V míse promícháme hladkou a žitnou mouku s vodou a zpracujeme v těsto, které hněteme asi 10 minut. Přidáme rozdrobené droždí, cukr, nastrouhané brambory, chlebové koření, kmín, ocet a sůl.

Těsto opět uhněteme a necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné části.

Švestkový chléb

50 g sušených švestek
50 g blanšírovaných mandlí
½ těsta

Z prvního dílu těsta oddělíme ⅓ a dáme přikryté v misce do lednice. Do ⅔ těsta zapracujeme nakrájené švestky a mandle.

Těsto se švestkami zpracujeme do tří bochánků, které necháme kynout pod utěrkou. Vykynutý chléb pak přemístíme na pečící papír, očistíme od zbylé mouky, potřeme vodou a dekorujeme zbylým těstem.

Brusinkový chléb

50 g brusinek
50 g pražených lískových ořechů
½ těsta

Do druhé části těsta zapracujeme brusinky s ořechy a zpracujeme do 1 bochánku.

Dáme kynout do ošatky.

Po vykynutí vyklopíme chléb na pečící papír odstraníme přebytečnou mouku, lehce potřeme vodou a posypeme přes síto hladkou moukou.

Žiletkou vyřezáváme požadované tvary.

Kompletace

Chleby přesuneme na horký plech a pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě na 240 ËšC. Ztlumíme teplotu na 200 ËšC a pečeme ještě asi 20–30 minut.

Před vytažením z trouby musí chléb při poklepu na dno dunět. Chléb vyjmeme z trouby a přendáme na chladící mřížku a necháme řádně vychladnout.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.