KristýnaKreativní výzvaIII. řada

Pull Apart Bread podle Kristýny

2,5 hodiny

Těsto

360 ml vody
40 ml slunečnicového oleje
10 g soli
5 g krupicového cukru
60 g hladké žitné mouky
540 g hladké mouky
7 g sušeného droždí

Do mísy dáme 100 ml vody, 7 g droždí, 5 g cukru a 40 g hladké mouky. Vše zamícháme a necháme v klidu asi 20 minut, aby se zaktivovalo droždí.

Pak přidáme zbylé ingredience a umícháme hladké těsto, které necháme hodinku kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na tři stejně velké části a rozválíme na tenké placky. Tvarujeme do malířské palety.

Náplň do těsta

100 g másla
3 větší stroužky česneku
15 g směsi domácích bylinek – tymián, rozmarýn, bazalka, oregano a majoránka
nebo lze použít stejné množství provensálského koření
10 g soli
450 g plátkového čedaru

Povolené máslo smícháme se solí a kořením ze zahrádky.

Placky ve tvaru palety promažeme náplní a poklademe sýrem a skládáme na sebe.

Pórková pomazánka

50 g pórku (zelené části)
50 g smetanového sýra
50 g odtučněného tvarohu
sůl
pepř

Řepová pomazánka

80 g předvařené řepy
1 ks menšího stroužku česneku
25 g smetanového sýra
sůl
pepř

Gorgonzolová pomazánka s ořechy a fíky

50 g gorgonzoly
50 g odtučněného tvarohu
50 g smetanového sýra
30 g vlašských ořechů
2 čerstvé fíky
sůl
pepř

Celerovomrkvová pomazánka

50 g mrkve
50 g celeru
25 g majonézy
10 g plnotučné hořčice
25 g smetanového sýra
sůl
pepř

Ředkvičková pomazánka

40 g ředkviček
20 g jarní cibulky
50 g smetanového sýra
mletá paprika
sůl
pepř

Všechny pomazánky se připravují stejně. Zeleninu rozmixujeme v mixéru a přidáme všechny zbylé ingredience, ochutíme a můžeme zdobit.

Dekorace

2 ředkvičky
3 vlašské ořechy
1 čerstvý fík
1 menší mrkev
kousek okurky
2 šalotky

Kompletace

Naplněný chléb pečeme 25-30 minut na 180 °C.

Po vytažení z trouby ozdobíme zeleninovým štětcem, který vytvoříme z půlky opečené šalotky a oglazované mrkve.

Na upečený chléb naservírujeme barevné pomazánky, které mají imitovat malířské barvy. Dozdobíme zeleninou, ovocem a ořechy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.