Klářin slunečnicový chléb
2,5 hodiny
Těsto na chléb
210 g žitné mouky
700 g hladké mouky
26 g soli
715 g vody
50 g slunečnicových semínek
1 čajová lžička krupicového cukru
37 g droždí
Z vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Poté přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme kynout půl hodiny. Po vykynutí těsto stočíme do ošatky a necháme ještě chvíli kynout.
Dekorace
20 g kurkumy
20 g černých sezamových semínek
Kompletace
Vykynuté těsto v ošatce vyklopíme na pečící papír a z těsta vytvoříme tvar slunečnice. Přes sítko posypeme kurkumou. Těsto nařežeme žiletkou, tak abychom imitovali květ slunečnice. Nakonec střed slunečnice namočíme vodou a posypeme černým sezamem.
Dáme péct na 250 °C 15 minut, poté na 200 °C 40 minut.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.