IvetaKreativní výzvaIII. řada

Ivetin škvarkový chléb

2,5 hodiny

Těsto na chléb

300 g žitné chlebové mouky
450 g celozrnné pšeničné mouky
15 g soli
150 g pokrájených studených škvarků
120 g pokrájených sušených švestek
15 g mletého koriandru
525 ml vlažné vody
40 g čerstvého droždí

Do mísy robota prosejeme mouky a sůl. Ve vodě rozpustíme droždí, škvarky nasucho lehce nahřejeme. Rozmíchané droždí nalijeme směsi muk a zpracujeme do těsta. Poté do něj zapracujeme koriandr, vlažné škvarky a pokrájené švestky.

Zakryjeme a necháme kynout asi 30–40 minut.

Těsto vytvarujeme do bochníku, vložíme do oválné formy vyložené pečícím papírem, středem ho nařízneme a potřeme lehce vodou.

Dekorace

1 žlutá paprika
1 červená cibule
4 cherry rajčátka
100 g zelených oliv bez pecek
100 g černých oliv bez pecek
semínka slunečnice a tykve
snítky rozmarýnu, tymiánu a oregana

Celý chléb na povrchu ozdobíme zeleninou, semínky a snítkami koření dle vlastní fantazie. Přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout.

Vykynutý chléb dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak snížíme teplotu na 170 °C a pečeme ještě 20 minut. V případě potřeby chléb při pečení přikryjeme alobalem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.