VojtěchOsobní výzvaIII. řada

Vojtův mrkvový dort

2 hodiny

Korpus

500 g strouhané mrkve
60 g citronové šťávy
360 g změklého másla
450 g hladké mouky
180 g mletých lískových oříšků
200 g vajec
90 g bílků
3 g crème tartar
20 g kypřícího prášku
10 g soli
0,5 g bílého pepře (â…ź4 lžičky)
0,1 g muškátového květu (2 špetky)
20 g čerstvého kerblíku
20 g mrkvové natě
1 g čerstvé strouhané citronové kůry
10 g černuchy
10 g strouhaného česneku

Bílky vyšleháme se solí a crème tartar. Máslo utřeme se žloutky do pěny, vmícháme strouhanou mrkev, česnek, sekané bylinky, citronovou šťávu, a nakonec zbylé suché ingredience. Do hmoty jemně vmícháme našlehané bílky. Vlijeme do alobalem vyložených ráfků a pečeme na 170 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

Krém z pečeného česneku

500 g čerstvého sýra
300 g smetany ke šlehání
200 g crème fraîche
180 g česneku (2 palice)
45 g olivového oleje
450 g uzeného pstruha
20 g citronové šťávy
50 g čerstvého kerblíku
0,5 g bílého pepře
2 g soli

Palice česneku seřízneme, polijeme olejem, zabalíme do alobalu a pečeme 30 minut na 170 °C. Po vychladnutí vymačkáme pečený česnek, rozmixujeme spolu s kerblíkem, masem ze pstruha a crème fraîche. Smetanu ušleháme dotuha, přidáme sýr a pastu z bylinek a pstruha, dochutíme a promixujeme.

Glazovaná mrkev

600 g mrkve
50 g másla
25 g česneku
150 g šalotky
50 g třtinového cukru
60 g citronové šťávy
1 g čerstvě strouhané citronové kůry
3 g soli
1 g bílého pepře
5 g černuchy

Mrkev oloupeme, část nakrájíme na osminy, část na tenké plátky. Šalotku rozčtvrtíme, česnek rozmáčkneme nožem. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme, česnek, šalotku, cukr, citronovou šťávu a černuchu. Přidáme osminy mrkve. Osolíme a opepříme. Přiklopíme a dusíme 10 minut. Poté přidáme i plátky mrkve. Dusíme dalších 5 minut. Necháme zchladnout.

Dokončení

50 g loupaných a pražených lískových oříšků
10 g lístků kerblíku
150 g citronu (1 ks)
5 g černuchy
1 plátek zlata

Kompletace

Korpusy prokládáme krémem, glazovanou mrkví, kousky oříšků. Ozdobíme růžemi z plátků glazované mrkve, oříšky, černuchou, lístky bylinek, skrojky citronu a šupinami zlata.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.