SylvieOsobní výzvaIII. řada

Zeleninový dort podle Sylvie

2 hodiny

Věnec z odpalovaného těsta

280 ml 3,5% mléka
280 ml vody
200 g másla
lžička soli
8 vajec
315 g hladké mouky

Vodu, mléko, máslo a sůl dáme do hrnce s širším dnem. Až se začne tekutina vařit, vypneme sporák a vsypeme mouku. Smícháme v homogenní hmotu a vrátíme zpátky na plotnu. Postupně odpalujeme. Mícháme vařečkou tak, aby se všechna mouka propařila. Hotovo bude, až se na dně hrnce udělá film a těsto se spojí v jednu hroudu.

Těsto přendáme do mísy robota a mísíme na nejnižší otáčky K metlou. Až bude mít těsto cca 35-40 °C, začneme postupně přilévat jedno vejce po druhém. Další vejce vždy teprve až bude předchozí zapracováno. Konzistence těsta by neměla být příliš hustá ani řídká. Přendáme do pytlíku se špičkou a na dva plechy nastříkáme dva věnce. Pečeme na 200 °C horkovzduch asi 30 minut. Během pečení neotvíráme troubu.

Vajíčková pěna

4 vejce uvařená natvrdo
1 balení Philadelphie
50 g změklého másla
sůl a pepř dle chuti
2-3 lžičky medové hořčice

Lososová pěna

100 g uzeného lososa
200 g sýru Palouček
150 g 33% vyšlehané smetany
šťáva z půlky citronu
pár snítek kopru
špetka soli

Řepná pomazánka s fetou

300 g vařené řepy
200 g sýru Palouček
150 g sýra feta
1 dcl olivového oleje
pepř
1 dcl smetany ke šlehání

Suroviny na každou pomazánku rozmixujeme ve food procesoru dohladka. Přendáme do cukrářského sáčku.

Dekorace

2–3 cherry rajčata
3 ředkvičky
1 bílá ředkev na labuť
½ salátové okurky
lístky ledového salátu
snítky kopru

Ze zeleniny vyřežeme carvingovou metodou zeleninové květy a další dekorace dle fantazie.

Kompletace

Po vychladnutí rozkrojíme oba věnce, vzniknou nám tak 4 vrstvy. Každou vrstvu naplníme a přiklopíme dalším patrem jako dort. Pomazánky střídáme tak, aby vytvořily mozaiku. Na vrchní patro věnce naaranžujeme ozdoby ze zeleniny, které můžeme lehce přilepit pomazánkami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.