MartinOsobní výzvaIII. řada

Martinův sushi dort

2 hodiny

Rýže

600 g sushi rýže
750 g vody
10 lžic sushi octa
4 lžíce krupicového cukru
2 čajové lžičky soli
30 g černého sezamu

Rýži propláchneme aspoň sedmkrát, dokud nebude voda čirá. Propláchnutou rýži dáme do hrnce, přidáme vodu a rychle přivedeme k varu. Přiklopíme a stáhneme na mírný plamen. Vaříme 15 minut. Uvařenou rýži přendáme na plech a zalejeme připraveným rozvarem z octa a cukru. Nakonec do vychladlé rýže přidáme sezamová semínka.

Tuňáková vrstva

400 g ricotty
60 g tuňáka v konzervě
40 g majonézy
sůl, pepř

Tuňáka vyšleháme s ricottou a majonézou do pěny. Dochutíme solí a pepřem.

Avokádová vrstva

4 avokáda
100 g Lučiny
1 limetka
sůl, pepř

Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme sůl pepř a trochu limetové šťávy. Smícháme s Lučinou.

Obmaz

500 g ricotty
1 křen
60 g majonézy

Ricottu vyšleháme, přidáme majonézu, a nakonec vmícháme křen. Dochutíme solí a pepřem.

Na dokončení

2 salátové okurky
1 balení řasy nori
2 avokáda

Do ráfku o průměru 20 cm dáme nejprve vrstvu rýže a dále na sebe vrstvíme jednotlivé vrstvy – rýži, řasu nori, tuňákový promaz s okurkou, rýži, řasu nori, avokádovou vrstvu s kousky avokáda, rýži atd., dokud nedosáhneme výšky dortu. Dort obmažeme a vyhladíme.

Dekorace

1 nakládaná žlutá ředkev
hráškové výhonky
30 g černého sezamu
20 g bílého sezamu
svazek pažitky

Dort ozdobíme na bocích pažitkou a hráškovými výhony, navrch poklademe do obrazce nakrájenou žlutou ředkev. Posypeme sezamem dle vlastní fantazie.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.