IvetaOsobní výzvaIII. řada

Ivetin zeleninový dort

2 hodiny

Korpus

200 g hladké mouky
1 žloutek
100 ml smetany ke šlehání
100 g másla
sůl

Mouku, smetanu, žloutek, změklé máslo a sůl zpracujeme v těsto. Těsto zakryjeme fólií a necháme 30 minut v chladu. Vychlazené těsto rozválíme na dno dortové formy. Propícháme vidličkou a pečeme na 200° cca 20 minut. Korpus necháme vychladnout.

Náplň

800 g sýru žervé
20 g želatiny
10 g pažitky
10 g vlašských ořechů
100 g uzeného lososa (plátky)
200 g zelených vypeckovaných oliv (část použijeme na dekoraci)
200 g černých vypeckovaných oliv (část použijeme na dekoraci)
75 g strouhaného čedaru
pepř

Žervé ochutíme solí a pepřem. Želatinu namočíme v 50 ml studené vody a potom ji zahřejeme téměř k bodu varu. Vlijeme ji do ochuceného žervé, promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme pažitku a na malé kousky rozmixované vlašské ořechy, do druhé poloviny nadrobno nakrájeného lososa.

Dekorace

150 g cherry rajčátek
3 mrkve
1 okurka
1 svazek ředkviček
1 žlutá paprika
1 červená paprika

Kompletace

Na vychladlý korpus rozetřeme bylinkovou náplň a poklademe olivami (část si necháme na ozdobu). Na ně rozprostřeme vysokou vrstvu nastrouhaného čedaru. Potřeme ho náplní s treskou a uložíme do chladu ztuhnout. Mezitím si pomocí ořezávátka na zeleninu vytvoříme květy jako dekoraci a připravíme si další ozdoby ze zeleniny. Po vychladnutí vyndáme dort z formy a dle vlastní fantazie zdobíme vyrobenými zeleninovými ozdobami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.