SylvieKreativní výzvaIII. řada

Jahodovobazalkový dort podle Sylvie

3,5 hodiny

Korpus

8 vajec
240 g krupicového cukru
240 g hladké mouky
8 lžic oleje
citronová kůra ze dvou citronů
vanilkový lusk
necelá lžička soli

Bílky šleháme se solí na maximum. Když je sníh skoro hotový, přidáme na třikrát cukr a ještě asi 5 minut šleháme. Pak snížíme otáčky a přidáme naráz žloutky smíchané s olejem. Zvýšíme otáčky a ještě 2 až 3 minuty prošleháme. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku. Přibližně ⅕ těsta nalijeme do ráfku o průměru 20 cm a zbytek do formy o průměru 25 cm. Pečeme na 175 °C horkovzduch asi 1 hodinu, kontrolujeme špejlí. Menší ráfek vyndáme dříve.

Sirup na prolití korpusu

100 g vody
100 g cukru
½ vanilkového lusku
šťáva z půlky citronu

Vodu s cukrem a šťávou dáme do rendlíku. Lusk vyškrábneme a dáme i se slupkou do vody s cukrem. Svaříme, vyndáme lusk a necháme vychladnout.

Jahodové compoté

240 g jahodového pyré
70 g citronové šťávy
600 g jahod
108 g krupicového cukru
12 g pektinu NH
1,5 g kyseliny citronové

Cukr si smícháme s pektinem. Pyré, citronovou šťávu a polovinu jahod nakrájených na kostičky dáme do hrnce a zahřejeme na 40 °C. Přidáme cukr s pektinem, povaříme a následně přidáme kyselinu. Opět provaříme a přidáme zbytek jahod. Přikryjeme na kontakt a necháme vychladit.

Bazalkový krém

462 g 33% smetany
20 g lístků bazalky
18 g plátkové želatiny (10 plátků)
310 g bílé čokolády
85 g glukózového sirupu
760 g 33% smetany
5 g nasekané bazalky

Želatinu dáme do studené vody. 462 gramů smetany svaříme s 20 gramy bazalky a glukózovým sirupem. Horké nalijeme přes sítko na čokoládu s želatinou a zamícháme. Vyndáme svařenou bazalku, přilijeme 760 gramů smetany a přidáme nasekanou bazalku. Necháme 12 hodin odpočívat v lednici. Poté opatrně vyšleháme.

Bazalkový cukr

100 g krupicového cukru hrst bazalky

V mixéru smícháme bazalku s cukrem.

Swiss meringue buttercream s bílou čokoládou (na obmaz)

280 g bílků
465 g krupicového cukru
625 g másla pokojové teploty
250 g bílé čokolády

Bílky s cukrem zahřejeme ve vodní lázni na 71 °C. Dáme šlehat. Jakmile směs klesne na 35 °C, začneme po kouscích zašlehávat máslo. Nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu, která musí mít stejnou teplotu jako krém.

Suroviny na dokončení

400 g čerstvých jahod
lžíce meruňkové marmelády
horká voda na potření jahod
zlatá prášková barva
trocha vodky na zředění barvy

Kompletace

Korpusy si prořízneme a prolijeme sirupem. Korpus pomažeme vrstvou krému a pak si na každém patře uděláme mantinely. Doprostřed dáme jahodové compoté a přikryjeme další vrstvou. Prostřední vrstva bude z menších korpusů. Až spotřebujeme všechny korpusy, obmažeme dort slabou vrstvou krému a dáme chladit. Prostřední část poklademe jahodami cikcak a pomažeme je horkou marmeládou s vodou. Celý dort obmažeme finální vrstvou krému. Dort posypeme bazalkovým cukrem a čerstvými jahodami. Dozdobíme zlatou barvou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.