MartinaKreativní výzvaIII. řada

Čokoládová zeď od Martiny

3,5 hodiny

Korpus (budeme potřebovat 2×)

10 vajec
300 g cukru
280 g polohrubé mouky
50 g kakaa
60 ml oleje
3 g kypřícího prášku

Pro zhotovení dortu v požadované výšce potřebujeme udělat dva korpusy. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej a řádně prošleháme. Po částech přimícháváme prosáté sypké suroviny. Těsto přendáme do čtvercové formy o hraně 24 centimetrů a upečeme při 180 ËšC.

Kávový krém

4 vanilkové pudinky
1,2 l mléka
480 g másla
300 g cukru
4 vanilkové cukry
4 cl rumu
2 lžičky rozpustné kávy
2 lžičky mleté kávy

Hrnec na pudink vymažeme máslem. V ⅓ mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbylou část mléka vlijeme do hrnce a zahříváme k bodu varu. Do horkého mléka za stálého míchání pomalu vlijeme pudinkovou směs a vaříme do zhoustnutí. Ztlumíme plamen a ještě 2 minuty provaříme.

Přelijeme do mísy a zastřeme folií na kontakt a necháme vychladnout. Máslo a vanilkový cukr utřeme do pěny a obě hmoty smícháme do hladkého krému, do kterého přidáme kávu a rum.

Máslový krém

9 bílků
450 g cukru
75 g másla
10 g vanilkové pasty
100 ml rumu
černá potravinářská barva rozpustná v tucích

Bílky a cukr nahřejeme nad parou na asi 50 ËšC do rozpuštění cukru. Přendáme do šlehače a ušleháme pevný sníh. V druhé míse utřeme do pěny máslo, vanilkovou pastu a rum. Obě hmoty spojíme v hladký krém a naplníme do cukrářského sáčku.

Kávový sirup

100 g cukru
15 g rozpustné kávy
300 g vody

Vodu, cukr a rozpustnou kávu svaříme na sirup. Necháme vychladit

Pistáciová houba

1 vejce
50 g hladké mouky
50 g cukru
špetka kypřícího prášku
špetka soli
15 ml plnotučného mléka
15 g másla
20 g pistáciové pasty
zelené potravinářské barvivo

V úzké mixovací nádobě důkladně promixujeme vejce, cukr, mouku, kypřící prášek, mléko, máslo, pistáciovou pastu, sůl a barvivo. Těsto rozdělíme do tří papírových kelímků, do kterých na dně uděláme malou dírku tak, aby nevytékalo těsto. Dáme „upéct“ do mikrovlnky asi na 1 minutu. Poté necháme vychladnout. Kelímky po vychladnutí rozstříháme a houbu vyjmeme.

Dekorace

300 g bílé potahovací hmoty
100 g bílé čokolády
potravinářské barvivo (hnědá, červená, černá, zelená, žlutá)

Kompletace

Dortové korpusy prořízneme na polovinu. Každý díl korpusu pokapeme kávovým sirupem, naneseme kávový krém, přiklopíme a tento postup opakujeme ještě 2x. Máslovým krémem obmažeme dort dohladka a dáme do lednice vychladit. Mezitím si obarvíme máslový krém na tři stupně šedé barvy.

Vyválíme si potahovací hmotu, vyznačíme reliéfní podložkou dekor cihel. Barvami nakreslíme cihlovou zeď. Cihlový plát naneseme na dvě strany dortu. Potřebnou prasklinu přikryjeme folií vystřiženou v požadovaném tvaru praskliny a místo zalepené folií si označíme. Na celý dort naneseme různě 3 odstíny máslového krému a obmažeme dohladka. Dort dáme znovu vychladit.

Odstraníme krycí fólii a prasklinu a dort dekorujeme pistáciovou houbou, máslovým krémem a nalámanou čokoládou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.