KristýnaKreativní výzvaIII. řada

Red velvet fault line cake od Kristýny

3,5 hodiny

Vanilkový korpus (2× 24 cm)

9 vajec
420 g krupicového cukru
300 ml oleje
300 ml vody
450 g polohrubé mouky
12 g kypřícího prášku
2 g mleté vanilky
kůra ze dvou citrónů
2 g soli

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do bílků přidáme špetku soli a dáme bokem. Žloutky si vyšleháme s cukrem do husté pěny. Poté přidáme olej a vodu. Zbylé ingredience promícháme a postupně sypeme do tekuté složky korpusu. Bílky, které máme bokem, vyšleháme do sněhu a metlou ručně vmícháme do korpusu. Rozdělíme do dvou forem o průměru 24 centimetrů a pečeme zhruba 45–50 minut na 160–170 °C.

Korpus red velvet (2× 15 cm)

500 g hladké mouky
12 g kypřícího prášku
20 g kakaa
250 g másla
400 g krupicového cukru
4 vejce
500 ml podmáslí
červené barvivo

Všechny sypké ingredience smícháme s máslem a vytvoříme drobenku, do které přidáme vejce a zákys. Hned, jak je hmota sjednocená, přidáme červené barvivo podle toho, jak chceme korpus tmavý. Nalejeme do formy o průměru asi 22 centimetrů. Pečeme v předehřáté troubě 50–60 minut na 160–170 °C.

Malinový krém

600 g mascarpone
250 g smetanového sýra
244 g moučkového cukru
175 ml 33% smetany ke šlehání
70 g malinové ochucovací pasty
25 g prášku z mrazem sušených malin

Všechny suroviny kromě šlehačky smícháme šlehací metlou. Až se suroviny smíchají, postupně přidáváme šlehačku a mixujeme na nejvyšší otáčky.

Vanilkový krém

600 g mascarpone
250 g smetanového sýra
244 g moučkového cukru
175 ml 33% smetany ke šlehání
2 g mleté vanilky
10 g citronové šťávy

Všechny suroviny kromě šlehačky smícháme šlehací metlou. Až se suroviny smíchají, postupně přidáváme šlehačku a mixujeme na nejvyšší otáčky.

Malinová náplň

800 g mražených malin
400 g čerstvých malin
100 g malinového pyré
100 g moučkového cukru
20 g želatiny v prášku
10 g citronové šťávy

Pyré, mražené maliny, cukr, citronovou šťávu a želatinu smícháme a přivedeme k varu. Provaříme jednu minutu. Necháme zchladit.

Ganáž z bílé čokolády

500 g bílé čokolády
250 g 33% smetany ke šlehání
2 g mleté vanilky

Smetanu přivedeme k varu a nalijeme na čokoládu s vanilkou. Tyčovým mixérem promícháme.

Máslovobílkový krém na obmaz

10 ks bílků
500 g krupicového cukru
660 g másla
gelové barvy

Bílky smícháme s cukrem a zahřejeme na 70 °C. Přelijeme do čisté nerezové misky a šleháme na nevyšší otáčky, dokud nezhoustnou do nadýchaného krému, který dělá na metličce tuhou špičku. Do bílkové hmoty postupně zašleháme máslo stejné teploty. Asi ⅓ krému nabarvíme zelenou barvou.

Dekorace

15 čerstvých fíků
150 g čerstvých borůvek
50 g čerstvých malin
zelená potravinářská barva
šablona na dekor

Kompletace

Oba korpusy prokrojíme a plníme krémem. Vanilkový korpus plníme malinovým krémem a doprostřed krémem vytvořené ohrádky dáváme svařené maliny, čerstvé maliny a bílou ganáž. Red velvet plníme vanilkovým krémem se svařenými i čerstvými malinami a bílou ganáží. Plníme ideálně ve formách, ve kterých jsme korpusy pekli, abychom měli jednotlivá patra hezky rovná. Necháme vychladit v lednici nejlépe přes noc. Druhý den z promazaných korpusů sundáme formy a zamažeme jednotlivé dorty po obvodu máslovobílkovým krémem, střední patro nabarveným krémem a skládáme na sebe. Spodní patro je vanilkové, prostřední red velvet a vrchní opět z vanilky. Korpusy můžeme pojistit bambusovou výztuží nebo podložit jednotlivá patra podložkou. Ozdobíme čerstvým ovocem. Přes šablonu dokreslíme na boky dortu barevný motiv.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.