IvetaKreativní výzvaIII. řada

Jahodový fault line cake podle Ivety

3,5 hodiny

Korpus

6 vajec (z bílků ušlehat sníh)
140 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky + 5 g na vysypání
30 g rozehřátého másla + 5 g na vymazání
1 citron na kůru

Je potřeba upéct 2 korpusy.

Žloutky s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou ušleháme do pěny. Přidáme polohrubou mouku s rozehřátým máslem, a ještě chvíli šleháme. Z bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do směsi. Dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a na dno upevníme pečící papír. Pečeme na 170 °C asi 25 minut. Po vychladnutí rozkrojíme na 4 pláty.

Krém do dortu

1000 g mascarpone
650 ml 33% smetany
150 g moučkového cukru
400 čerstvých jahod

Mascarpone vyšleháme společně s cukrem a smetanou do tuhé hmoty. Nakonec lehce vmícháme jahody nakrájené na malé kousky.

Krém na obmaz

1000 g mascarpone
500 ml 33% smetany
150 g moučkového cukru
10 g růžové potravinářské barvy
1 zlatá zrcadlová glazura
alkohol

Mascarpone vyšleháme společně s cukrem a smetanou do tuhé hmoty. Nakonec vmícháme potravinářskou barvu.

Dekorace

250 g čerstvých jahod

Kompletace

Jahodový krém postupně naneseme na všechny 4 pláty korpusu. Slabou vrstvu krému namažeme na celý dort a dáme vychladit na 15 minut do lednice. Naneseme druhou vrstvu krému. Uhladíme vrch a boky dortu. Jahody nakrájené na plátky aplikujeme a přitlačíme po obvodu ve středu dortu. Opět dáme do lednice dort zatuhnout. Zbývající růžový krém naneseme v silné vrstvě pomocí sáčku nad a pod jahody. Boky dortu uhladíme pomocí špachtle dohladka. Navrch dortu neseme zbytek krému. Smícháme trochu zlatého lesku nebo zvýrazňovače s cukrářskou glazurou a rozetřeme podél horního a spodního okraje linie zlomu. Dodekorujeme čerstvými jahodami a zlatou barvou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.