LenkaOsobní výzvaIII. řada

Lenčin chlebíček z vlašských ořechů s meruňkami

1,5 hodiny

Meruňková náplň

100 g meruňkového pyré
30 g maracujového pyré
30 g mangového pyré
20 g meruňkového prachu
2 žloutky
1 vejce
36 g třtinového cukru
1 citron (kůra i šťáva)
2,5 g práškové želatiny
15 g vody
48 g másla pokojové teploty

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Zbylé ingredience kromě másla spojíme tyčovým mixérem, přendáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání k 84 °C. Pak stáhneme z tepla, přidáme nabobtnalou želatinu a promícháme. Přidáme máslo a vše spojíme tyčovým mixérem. Přendáme do zdobicího sáčku a necháme vychladit.

Sirup s rozmarýnem a vanilkou

50 g vody
50 g 100% meruňkové šťávy
10 g citronové šťávy (z 1 citronu)
65 g třtinového cukru
10 g vanilkové esence
3 kapky přírodní rozmarýnové esence

Všechny ingredience svaříme dohromady.

Ořechový korpus

204 g mandlové mouky
348 g moučkového třtinového cukru
168 g hladké mouky
5 g kypřícího prášku
240 g hnědého másla
204 g 100% pasty z vlašských ořechů
7 žloutků
2 vejce
8 g soli

Pečící formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme mandlovou moukou. Uškvaříme hnědé máslo a necháme vychladnout. Vejce a žloutky jemně promícháme metličkou, přidáme mléko a ořechovou pastu. Smícháme s vychladlým hnědým máslem. Nakonec zapracujeme sypké suroviny. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy s vnitřním otvorem (trubicí) a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 50 minut.

Postřik z čokoládového másla

120 g bílé čokolády
80 g kakaového másla
hnědá barva rozpustná v tucích

Čokoládu, kakaové máslo a hnědou barvu rozpustnou v tucích zahřejeme na 45 °C. Přendáme do nádobky stříkací pistole a nastříkáme na lehce zamrzlý chlebíček.

Dekorace

100 g 50–70% praliné z vlašských ořechů
10 ks půlek vlašských ořechů
jedlý zlatý papír
zlaté třpytky ve spreji

Kompletace

Z vychladlého chlebíčku vyndáme kovovou tyč a vyjmeme z formy. Dutou díru vyplníme připraveným meruňkovým krémem. Chlebíček prolijeme sirupem. Naneseme krém a dáme na chvíli zamrazit. Zmrazený chlebíček postříkáme čokoládou, dekorujeme vlašským praliné, ořechy a zlatým papírem se zlatými třpytkami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.