Technická výzvaII. řada

Aljaška pečená se zmrzlinou

1,5 hodiny

Kakaový plát

4 vejce (velikost M)
100 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
25 g kakaa
20 g mletých mandlí nebo mandlové mouky

Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru do pevného sněhu, žloutky vyšleháme se zbývající třetinou cukru do pěny. Obě hmoty stěrkou zlehka spojíme, přidáme prosátou mouku smíchanou s kakaem, mleté mandle a dobře promícháme.

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C (horní + spodní ohřev) na 7 až 8 minut. Ihned po upečení stáhneme plát i s papírem z plechu a překlopíme na čistý papír lehce poprášený moukou nebo moučkovým cukrem. Takto necháme vychladnout, poté opatrně sloupneme papír z plátu.

Čokoládová zmrzlina

220 g 33% smetany ke šlehání
150 g 70% hořké čokolády
100 g krupicového cukru
3 vejce
miska ve tvaru polokoule (průměr 12 cm)

Čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. Bílky vyšleháme za postupného přidávání cukru do pevného sněhu, žloutky dobře promícháme a na konci je opatrně zašleháme do sněhu. Smetanu ušleháme zvlášť v samostatné nádobě do volnější konzistence. K čokoládě přidáme po částech vaječnou směs a následně i ušlehanou smetanu. Pracujeme stěrkou nebo balonovou metlou. Zmrzlinu přendáme do misky ve tvaru polokoule (průměr 12 cm) vyložené potravinářskou fólií a dáme zamrazit.

Černorybízová zmrzlina

220 g 33% smetany ke šlehání
180 g pyré z černého rybízu
100 g krupicového cukru
3 vejce

Bílky vyšleháme za postupného přidávání cukru do pevného sněhu, žloutky dobře promícháme a na konci je opatrně zašleháme do sněhu. Smetanu ušleháme zvlášť v samostatné nádobě do volnější konzistence. Vaječnou směs smícháme se smetanou a nakonec přidáme rybízové pyré. Pracujeme stěrkou nebo balonovou metlou. Dáme do mrazáku, než si připravíme misku, případně můžeme dát na chvíli do zmrzlinovače.

Aljaška

miska ve tvaru polokoule (průměr 20 cm)

Z kakaového plátu si vykrojíme kolo o průměru misky (20 cm), které bude tvořit dno dezertu, odložíme ho zatím stranou. Misku ve tvaru polokoule (průměr 20 cm) vyložíme potravinářskou fólií a kousky kakaového plátu. Misku naplníme rybízovou zmrzlinou a doprostřed vmáčkneme zamraženou čokoládovou zmrzlinu ve tvaru menší misky. Misku uzavřeme piškotovým plátem, který jsme si odložili stranou, a dáme do mrazáku.

Italský sníh

420 g krupicového cukru
210 g bílků
80 ml vody

Bílky vyšleháme s třetinou cukru do sněhu, zbylé dvě třetiny cukru zalijeme vodou a svaříme na cukrový rozvar o teplotě 115 °C. Horký rozvar nalijeme za stálého šlehání na předšlehané bílky a pokračujeme ve šlehání do zpevnění sněhu. Sníh si přendáme do sáčku s řezanou špičkou.

Dekorace

čerstvý rybíz na ozdobu
bílek a cukr na obalení

Zamražený dezert vyklopíme na podnos a italským sněhem na něj nastříkáme řezanou špičkou pusinky (efekt ježek). Sníh zapečeme pomocí flambovací pistole nebo krátce v rozpálené troubě pod grilem. Rybíz namočíme do bílků, obalíme v cukru a tímto dekorujeme oflambovaný dezert.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.