Technická výzvaII. řada

Dobošův dort

2 hodiny

Korpus

220 g krupicového cukru
420 g vajec
70 g žloutků
300 g hladké mouky
20 ml oleje
80 ml vody
3 g citronové kůry
2 g soli

Cukr, vejce a žloutky smícháme, nahřejeme na 45 °C a poté vyšleháme do husté pěny. Ke konci šlehání přidáme vodu. Ručně zamícháme olej s citronovou kůrou a nakonec zlehka prosátou mouku a sůl. Na pečicí papír nakreslíme 6 kruhů o průměru 24 cm, hmotu na ně rovnoměrně rozdělíme a rozetřeme. Upečeme při 200 °C. Pozor, abychom nevysušili. Za horka stáhneme z plechu.

Čokoládový krém s máslem

120 g krupicového cukru
400 g másla
360 g 33% smetany
120 g hořké čokolády (kolem 60 %)
80 g kakaa
1 g skořice

Cukr utavíme na světlý karamel, zalijeme horkou smetanou a rozvaříme. Přidáme kakaový prášek a skořici a provaříme na mírném ohni. Horkou směs nalijeme na čokoládu, necháme povolit a poté umícháme dohladka. Necháme zchladnout a při pokojové teplotě do vychladlé hmoty vešleháme máslo. Musíme získat nadýchaný, hladký krém.

Upečené placky opatrně (pomocí ráfku) seřízneme do perfektního kruhu a poté k sobě 5 placek rovnoměrně krémem spojíme. Dohladka zamázneme povrch i strany. Na dort naznačíme 12 dílků a na každý uděláme ze zbylého krému pomocí sáčku s širokou zdobičkou „pusinku“.

Poleva

130 g krupicového cukru
20 g másla

Z cukru si utavíme světlý karamel, přidáme máslo a umícháme dohladka. Ještě horkou polevu nalijeme na poslední placku a karamel po celém povrchu rozetřeme. Placku s karamelem před ztuhnutím (pomocí olejem namazaného nože) rozdělíme na 12 dílů, které po úplném vychladnutí naskládáme na povrch dortu, na předem připravené pusinky, do tvaru větrníku.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.