MarkétaOsobní výzvaII. řada

Zapečený bochník podle Markéty

2 hodiny

Těsto

675 g hladké mouky
150 g žitné celozrnné mouky
150 g pšeničné celozrnné mouky
300 ml odvaru z melty
240 ml vody
75 g slunečnicových semínek (loupaná, nesolená, nepražená)
60 ml slunečnicového oleje
3 lžičky soli
25 g čerstvého droždí
1 lžíce kvásku
1 a 1/2 lžičky včelího medu

Ve 150 mililitrech vody rozmícháme med, 200 gramů hladké mouky, droždí a kvásek a umícháme omládek. Uděláme odvar z melty. Po vykynutí omládku přidáme zbytek surovin a těsto necháme vykynout. Poté ho rozdělíme na třetiny. Z jedné třetiny vyválíme plát těsta, který naplníme a smotáme do pevného závinu. Z druhé třetiny vyválíme kruh a závin na něj stočíme. Nahoře uzavřeme a dáme kynout do ošatky vysypané moukou a slunečnicí. Necháme vykynout. Z poslední třetiny vyválíme plát, posypeme ho náplní (viz níže) a smotáme do závinu. Závin nakrájíme kartou na trojúhelníky a dáme kynout na plech. Než vykyne bochník, upečeme rohlíčky. Ze zbytku těsta vykrájíme lístky na ozdobu bochníku a dáme je na bochník až před pečením.

Po vykynutí bochník vyklopíme na plech, nahoře zůstanou vtisknutá slunečnicová semínka, doplníme lístky z těsta a dáme péct na 220 °C na cca 45 minut. Po upečení položíme na prkénko a kolem dokola položíme upečené rohlíčky.

Jestliže chcete, aby byl bochník „obzvláště vypečený“, potom by měl kynout hodinu omládek a hodinu těsto (plus ještě dalších 45 minut v ošatce).

Náplň

400 g plátků anglické slaniny
400 g nivy
300 g vlašských ořechů

Slaninu nakrájíme na kostičky, nivu nastrouháme nahrubo, ořechy nasekáme nahrubo. Náplň smícháme a použijeme na potření těsta.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.