JanaOsobní výzvaII. řada

Janin plněný chléb

2 hodiny

Těsto

550 g hladké mouky
80 g celozrnné pšeničné mouky
400 ml vlažné vody
3 lžičky soli
1 lžička chlebového koření
1 lžička sladěnky
1 lžíce celého máku
100 g vlašských ořechů
12 g sušeného droždí

Do mísy robotu odměříme vodu a všechny ostatní suroviny a hněteme asi 3 minuty. Nakonec přidáme ořechy. Do olejem vymazané mísy dáme těsto, které necháme na 10 minut odpočinout na teplém místě.

Náplň

100 g čedaru vcelku
50 g slaniny (nakrájená na kostičky)
dvě špetky sušeného oregana

Vykynuté těsto roztaháme pomocí rukou na čtverec, postrouháme sýrem, poklademe opraženými kostičkami slaniny, posypeme oreganem, smotáme jako štrúdl a dáme do ošatky kynout na 30 až 40 minut. Mezitím co těsto kyne, rozpálíme troubu na 250 °C.

Jakmile bude chleba vykynutý, překlopíme ho na pečicí papír a vložíme do rozpálené trouby. Na plech umístěný ve spodní části trouby vlijeme horkou vodu, tak aby vznikla pára. Po 10 minutách troubu ztlumíme na 200 °C a bochník pečeme dalších 40 minut. Nakonec troubu vypneme, pootevřeme a chleba necháme ještě 5 minut uvnitř, čímž získá křupavou kůrku.

Dekorace

zelená cuketa
3 okurky
3 mrkve
2 červené cibule

Chleba dozdobíme dle fantazie.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.