MartinaKreativní výzvaII. řada

Mořský svět podle Martiny

4 hodiny

Korpus I (pláty na vykrojení)

9 vajec
270 g krystalového cukru
225 g hladké mouky
15 lžic řepkového oleje
3 g himálajské soli
2 g gelové barvy (modrá)
2 g gelové barvy (zelená)

Bílky vyšleháme se solí do pevného sněhu, přidáme cukr, zašleháme a pak už jen lehce, na nižší otáčky, zašleháme žloutky a olej. Prosejeme mouku a stěrkou lehce zamícháme. Barvíme podle potřeby. Pečeme při 180 °C přibližně 15 minut, dokud není špejle čistá. Během pečení troubu standardně neotevíráme.

Korpus II

18 vajec
540 g krystalového cukru
450 g hladké mouky
45 lžic řepkového oleje
6 g himálajské soli
2 g gelové barvy (modrá)
5 g jedlé barvy (běloba)

(suroviny jsou na tři stejné korpusy, jen budou jinak barevné)

Stejný postup jako u prvního korpusu, jen pečeme na 175 °C asi 45 minut, dokud není špejle čistá.

Náplň (obmaz)

660 g krupicového cukru
12 bílků
960 g másla
vanilkový lusk
2 g gelové barvy (modrá)

Bílky s cukrem dáme do misky, nejlépe kovové, a postavíme na vodní lázeň. Lehce mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Potom šleháme metličkou, dokud teplota bílků nedosáhne 70 °C. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Nakonec postupně zašleháváme měkké máslo a vanilku, popřípadě gelové barvivo.

Náplň (ganáž mezi korpusy)

500 g 72% hořké čokolády
350 g smetany ke šlehání
100 g čerstvého másla
50 g pomerančového pyré
2 g mleté skořice

Smetanu zahřejeme pod bod varu a zalijeme jí pecky čokolády, přidáme máslo, pomerančové pyré, skořici a vymícháme do hladké konzistence. Necháme při pokojové teplotě.

Náplň (sirup na korpus)

300 g krystalového cukru
300 ml kohoutkové vody
šťáva ze 4 pomerančů
45 ml rumu

Cukr, vodu a šťávu z pomerančů svaříme v hrnci. Po vychladnutí přidáme rum. Hotovým cukrovým sirupem prolijeme korpusy.

Dekorace I

200 g potahovací a modelovací hmoty (jahoda)
20 g podsypového cukru
30 g mletých loupaných mandlí
2 g gelové barvy (zelená)

Hmotu obarvíme a tvarujeme do požadovaných tvarů. Tyto ozdoby připevníme na spodek hotového dortu a obsypeme „pískem“ v podobě mletých mandlí.

Dekorace II

180 g perliček isomaltu
2 g gelové barvy (modrá)
2 g jedlé barvy (běloba)

Isomalt zahřejeme na pánvi. Jakmile se perličky rozpustí a hmota probublá, obarvíme ji dle potřeby, použijeme bílou a modrou (jako mořská voda a vlny). Následně nalijeme na silikonovou podložku a tvarujeme dle požadovaného tvaru. Přendáme přes sklenici a pomocí kolíčků dosáhneme požadovaného tvaru. Počkáme, až hmota úplně vychladne.

K dokončení

3 g prachové barvy (stříbrná, modrá)
50 ml čistého alkoholu

Nejdříve je třeba upečený plát k vykrojení „příběhu“. Po vychladnutí korpusu modré barvy vykrojíme delfíny a odložíme je bokem. Takto pokračujeme s dalšími tvary. Odložíme.

Poté připravíme druhé těsto, které je obarvené světlemodře. Nachystáme si ráfek dortu o průměru 20 cm, který jsme si vyložili pečicím papírem. Na dno nalijeme trochu těsta a poklademe hezky za sebou vrak lodě, chaluhy a tak pokračujeme do dalších dvou korpusů. Pak pomocí lžíce pomalu přelijeme těstem a dáme péct.

Vrchní část korpusu prolijeme sirupem, natřeme krémem, přiklopíme dalším korpusem, lehce přitlačíme a proces zopakujeme. Prolijeme sirupem, natřeme krémem. Krém přendáme do zdobicího sáčku bez cukrářské špičky. Na vrchní části dortu vytvoříme od středu dortu zdobicím sáčkem, kterému jsme ustřihli špičku, takzvaného „šneka“. Pokračujeme odspodu po celém obvodu dortu a točíme na otočném talíři, až dojdeme nahoru. Špachtlí zahladíme vrch a boky zahladíme kartou. Pro zahlazení použijeme i kartu s vlnkami, díky čemuž vytvoříme efekt vln.

Přiděláme modelovanou hvězdici a chaluhy a na povrch dortu, do středu, zapíchneme vychladlé vlny, které jsme vytvořili z rozpuštěného isomaltu. Nakonec můžeme smíchat stříbrnou a modrou prachovou barvu s alkoholem a štětcem pocákat kraje dortu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.