Tyčinka „Tropical“ podle Veroniky
2 hodiny
Vrstva I
200 g sušených datlí
100 g sušených fíků
100 g mandlové mouky
100 g kokosového másla
12 g kokosového aroma
Do vyšší nádoby dáme datle, mandlovou mouku a kokosové máslo. Tyčovým mixérem vypracujeme hmotu (pozor, ať nezavaříme tyčový mixér, datle jsou hodně tuhé). Do hmoty pak ručně zapracujeme nadrobno nakrájené fíky a kokosové aroma. Zatlačíme rovnoměrně do formy 10 cm x 15 cm a dáme do mrazáku.
Vrstva II
200 g mražené pitayi (dračí ovoce)
2 čerstvé marakuji
50 g krupicového cukru
35 g glukózového sirupu
8 g pektinu
Do hrnce dáme oboje ovoce, 20 gramů cukru a glukózový sirup. Zahřejeme na teplotu 40 °C a postupně vsypeme zbylý cukr promíchaný s pektinem. Sypeme pomalu a zároveň balonovou metlou šleháme, aby se nevytvořily hrudky. Přivedeme k bodu varu a minutku povaříme. Vlijeme na připravenou spodní vrstvu, dáme opět do mrazáku a necháme ztuhnout.
Vrstva III
120 g mletého kokosu
150 g 33% smetany
150 ml mléka
1 lžíce kokosového oleje
1 lžička kokosového aroma
Vše vaříme do zhoustnutí. Horní vrstvu dáme na prostřední a opět necháme v mrazáku zatuhnout.
Dekorace
300 g bílé čokolády
150 g kokosových plátků
Ve vodní lázni rozpustíme v míse čokoládu na 45 °C a necháme ji lehce vychladnout.
Tyčinky vyndáme z mrazáku a z formy. Naměříme si je do požadované velikosti a nakrájíme.
Jednotlivé tyčinky namočíme v čokoládě a dáme okapat na mřížku. Než nám ale čokoláda úplně zaschne, ozdobíme tyčinky plátky kokosu, které jsme lehce opražili na pánvičce.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.