MarkétaOsobní výzvaII. řada

Sladké tyčinky podle Markéty

2 hodiny

Mandlová sušenka

120 g polohrubé mouky
75 g moučkového cukru
65 g 82% másla
55 g mandlové mouky
1 vejce
1 lžička vanilkového cukru
špetka kypřicího prášku

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a dáme ho do chladu odpočinout. Malou část odložíme na dekoraci. Poté vyválíme a vykrájíme obdélníky 3 cm x 10 cm. Upečeme na 160 °C.

Marokánky

200 g 33% smetany ke šlehání
130 g krupicového cukru
20 g hladké mouky
130 g celých nesolených mandlí
80 g sušených brusinek
50 g borůvek naložených v rumu

Šlehačku, cukr a mouku svaříme, odstavíme. Přidáme ořechy a ovoce. Na plech na pečicí papír rozetřeme marokánky do tvaru obdélníků. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.

Karamelový krém

200 g cukru
100 g 33% smetany ke šlehání
250 g 82% másla
1 lžíce rumu

Cukr svaříme s troškou vody na karamel, zalijeme ohřátou smetanou, odstavíme a vmícháme kousek másla. Necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny, přidáme karamel a rum. Došleháme.

Náplň

100 g borůvkové marmelády

Marmeládou potřeme sušenky.

Čokoládová poleva

200 g 28% bílé čokolády
200 g 47% ruby čokolády

Čokolády rozpustíme ve vodní lázni (každou zvlášť) a použijeme je k potažení tyčinek.

Dekorace

125 g čerstvých borůvek
svazek čerstvé máty

Upečené mandlové sušenky potřeme borůvkovou marmeládou, nastříkáme na ně krém a přiložíme marokánkovou vrstvu. Necháme ztuhnout a poté poléváme čokoládou. Nahoru položíme mátové lístky a borůvky, případně upečené lístky ze zbytků mandlového těsta.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.