MartinaKreativní výzvaII. řada

Chobotnice podle Martiny

3 hodiny

Těsto

2000 g hladké mouky
1000 ml plnotučného mléka
84 g čerstvého droždí
400 g majonézy
30 g himálajské soli
40 g krystalového cukru
15 g sádla (sádlo na pomazání alobalu)

Z části teplého mléka, části mouky a droždí uděláme kaši, kterou necháme půl hodiny až hodinu kynout. Následně ze všech surovin včetně kvásku vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě zdvojnásobit objem.

Dekorace

15 g sádla
30 g bílků na potření
10 g mleté uzené papriky

Vykynuté těsto tvarujeme dle potřeby. V tomto případě vyválíme na plát, kterým pokryjeme sádlem pomazanou kouli z alobalu, pečicího papíru a silikonové formy. Z části těsta uděláme dvě koule stejné velikosti, které nám poslouží jako oči. Tyto koule vložíme pod těsto, nožem uděláme zářez. Necháme chvíli nakynout, pak potřeme bílkem s paprikou, aby měla chobotnice hezkou červenou barvu. Pečeme při 180 °C (horkovzduch). Tento postup zopakujeme i u chapadel. Aby nám držela horní část chobotnice, tak začátek chapadel přehneme přes výše zmiňovanou silikonovou formu, čímž vznikne zahnutý konec. Chapadla dozdobíme malými kroužky z těsta, vytvoříme tak efekt opravdového chapadla. Po upečení už jen nasadíme hlavu na chapadla.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.