Technická výzvaII. řada

Svatební koláče

2 hodiny

Kynuté těsto

500 g hladké mouky
220 ml plnotučného mléka
150 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)
100 g krupicového cukru
5 žloutků
30 g čerstvého droždí
1/2 lžičky mořské soli
kůra z 1 čerstvého citronu

Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Prosátou mouku smícháme se solí a zbytkem cukru. K vzešlému kvásku přidáme žloutky, olej a citronovou kůru, dobře promícháme a vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 36 stejných kousků (cca 30 gramů na kus), každý vyválíme do malé kuličky a necháme ještě pár minut zakryté utěrkou kynout.

Maková náplň

200 ml plnotučného mléka
100 g mletého máku
60 až 70 g krupicového cukru
30 až 40 g piškotových drobečků
kůra z 1 čerstvého citronu
rum dle chuti
višně (mražené nebo kompotované, na ozdobu)

Mléko dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Přisypeme mák a za stálého míchání na mírném ohni pár minut povaříme. Vmícháme cukr a odstavíme z kamen. Přidáme citronovou kůru a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme piškotové drobečky a přidáme rum dle chuti.

Ořechová náplň

100 g mletých vlašských ořechů
100 ml plnotučného mléka
60 g krupicového cukru
30 g piškotových drobečků
1 sáček (7 g) vanilkového cukru
špetka mleté skořice
rum dle chuti
pár kousků celých vlašských ořechů (na ozdobu)

Mléko svaříme společně s oběma cukry, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme, necháme vychladnout, pak vmícháme mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijeme podle chuti rum.

Tvarohová náplň

250 g tučného jemného tvarohu v kostce
70 g krupicového cukru
1 až 2 žloutky (podle hustoty tvarohu)
kůra z 1 čerstvého citronu
1 sáček (7 g) vanilkového cukru

Všechny suroviny společně promícháme.

Povidlová náplň

120 g švestkových povidel
perník na strouhání (dle potřeby, na zahuštění)
mletá skořice (dle chuti)
rum (dle chuti)

Povidla podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem a ochutíme skořicí a rumem.

Drobenka

100 g polohrubé mouky
70 g krupicového cukru
70 g másla

Mouku s cukrem dáme do mísy a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené lehce změklé máslo a rukou vypracujeme drobenku.

Dekorace

1 vejce na potření + trochu mléka
50 g másla
1 sáček (7 g) vanilkového cukru
50 ml rumu

Troubu předehřejeme na 190 °C (horní a spodní ohřev), plechy vyložíme pečicím papírem. Nakynuté bochánky vytvarujeme do placičky a do každé dáme lžičku vybrané náplně. Zabalíme, spoje dobře přimáčkneme a spojem dolů položíme na plech. Opět lehce prsty rozmáčkneme na placičku a tvarujeme podle typu náplně. Pomažeme vajíčkem rozšlehaným s kapkou mléka a dozdobíme.

Makové kytičky – koláček po celém obvodu několikrát lehce nastřihneme do kytičky, posypeme drobenkou a do středu dáme višni.

Ořechové čtyřlístky – koláček vytvarujeme do tvaru čtyřlístku, doprostřed dáme kousek vlašského ořechu a posypeme lehce drobenkou.

Tvarohovopovidlové koláčky – koláček uprostřed lehce promáčkneme, do důlku dáme lžičku povidel a zasypeme drobenkou.

Koláče pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.